Sajnos jellemző, hogy a legtöbb helyen a lakosság kevéssé ismeri és értékeli közvetlen környezetének természeti kincseit. Ráadásul a nagyobb városok környékén, így Nyíregyházán is fokozott veszély fenyegeti a természeti örökség megmaradt elemeit. Egyesületünk saját eszközeivel igyekszik hozzájárulni ezek megőrzéséhez.


Nyíregyháza számos természeti értékkel büszkélkedhet. Azaz büszkélkedhetne, ha megfelelő eszközökkel biztosítanánk ezek védelmét, és felismernénk a bennük rejlő lehetőségeket. A helyi jelentőségű természetvédelmi területek létrehozása fontos eszköz a természeti örökség megőrzéséhez.

Nyíregyházán négy úgynevezett Natura 2000 terület található: a Sóstói-erdő, az Orosi-gyepek, a Nyíregyházi lőtér, valamint a Nagy-Vadas. Ezek a területek európai jelentőségű természeti értékeket rejtenek.

A Sóstói-erdő Nyíregyháza legértékesebb, legegyedibb természeti értéke. Sajnos ezt az ősi természeti örökséget számos veszély fenyegeti. Egyesületünk komoly szakmai munkát végez annak érdekében, hogy az erdő megmaradjon olyannak, amilyennek szeretjük, sőt!