Tartalomjegyzék

A Sóstói-erdő Nyíregyháza legértékesebb, legegyedibb természeti értéke. Sajnos ezt az ősi természeti örökséget számos veszély fenyegeti. Egyesületünk komoly szakmai munkát végez annak érdekében, hogy az erdő megmaradjon olyannak, amilyennek szeretjük, sőt!

Figyelem! A Sóstói-erdővel kapcsolatban mindent megtalál legújabb honlapunkon: http://www.sostoierdo.hu/

 

Mára csupán néhány ezer hektárnyi maradt a Nagyalföld nagy részét egykor borító tölgyes rengetegből. A Sóstói-erdő közel négyszáz hektáros tömbje egyike a legszebb, legértékesebb, természeti értékekben leggazdagabb állományoknak. Nyíregyháza erdeje már csak ezért is megérdemli a minél nagyobb odafigyelést, fokozott védelmet, nem beszélve arról, hogy ez a környék legkedveltebb kirándulóhelye.


Egyesületünk hosszú évek óta folytat rendszeres természetvédelmi felméréseket az erdőben, munkánk eredménye számos ritka védett faj felfedezése. Kezdeményeztük (és Nyíregyháza Megyei Jogú Város megbízásából jelenleg is folytatjuk) az erdő védetté nyilvánításának szakmai és jogi előkészítését.  Folyamatos szakmai kapcsolatban állunk az illetékes erdészeti hatósággal, valamint az erdőterület túlnyomó részét kezelő Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetével.

Az utóbbi idők legfontosabb eredménye, hogy az erdészeti beavatkozásokat 10 évre alapvetően meghatározó Körzeti Erdőterv elkészítése (2007-2008) során részben sikerrel képviseltük a természetvédelmi érdekeket. Így a jövőben várhatóan kisebb területű vágásokkal, kíméletesebb módszerrel végzett felújításokkal találkozhatnak a kirándulók, és reménység szerint megindulnak a folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodási kísérletek.

Igyekszünk önkénteseinket, aktivistáinkat is bevonni a Sóstói-erdővel kapcsolatos programjainkba. Minden tavasszal megszervezzük a „csillagvirág-számlálást” (a védett és csudaszép ligeti csillagvirág állományának felmérését), s a jövőben várhatóan több természetvédelmi akcióban is lehetőség lesz a tevékeny részvételre.

 

 

További információk a Sóstói-erdőről