Könyvtárunk ajánlásával

Rosta Gábor A városi tanya

Szemléletváltás a válság idején

Nemrégiben érdekes beszélgetést folytattam egy kedves ismerősömmel. Felidéztük, hogy nagyszüleink és szüleink hogyan termeltek finomabbnál-finomabb zöldségeket kiskertjükben, mennyire ízletes volt az udvaron álló gyümölcsfák termése és milyen jóízű volt a húsleves, mely a baromfiudvarban kapirgáló tyúkból készült. A visszaemlékezés közepette feltettük egymásnak a kérdést: mi történhetett az elmúlt idők során? Miért nem kertészkedünk már otthon, miért nem tartunk jószágokat és mi lehet a változás oka?

Napjainkban sajnos egyre kevesebben tartanak otthon jószágot és csökken azok száma is, akik kiskertet alakítanak ki udvarukon. A változás egyik oka, hogy elkényelmesedett világunkban nehezen tudunk változtatni megszokott életmódunkon, nehezen mondunk le a kényelemről, fogyasztási szokásinkról. Amikor szóba kerül, hogy miért nem termelünk otthon, gyakran kapjuk azt a választ, hogy városban élünk, nincs kertünk, vagy túl kicsi az udvarunk. Aki megtehetné, hogy gazdálkodjon, azok közül is csak kevesen élnek a lehetőséggel, pedig a válság idején ez lehetne a megújulás egyik lehetősége.

A válság fogalma nem ismeretlen számunkra, egyre többet találkozhatunk vele az egyes hírcsatornákon keresztül. Rosta Gábor – A városi tanya (Szemléletváltás a válság idején) című könyvében arra próbál rámutatni, hogy a válságot, megélhetjük veszélyként, de akár lehetőségként is, tekinthetünk úgy rá, mint a megújulás időszakára. Könyvében nem csak a gazdálkodás lehetőségeit tárja az olvasók elé, hanem rávezeti az embereket arra, hogy közvetlen környezetükben, az őket körülvevő környezeti adottságokhoz mérten, hogyan tudnak egy környezetbarát és önellátó gazdálkodást kialakítani.   A könyv írója arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy nem csak falusias környezetben nyílik lehetőség gazdálkodásra, hanem erkélyünkön, lakásunkban, vagy akár a társasházak udvarán is termelhetünk. A könyv gyakorlati példákat mutat be a szemléletváltásról, sok apró lépést, lehetőséget, amelyek közelebb vihetnek a környezettudatos, takarékos, egészséges élet megvalósítása felé. Ahogy pazarlóak vagyunk az energiahordozókkal, hasonlóan tékozlóan bánunk a környezetünkkel, a növény- és állatvilággal. Az író szerint a válság lehetőségként való megélésének egyik legfontosabb feltétele, a saját szemléletünkön történő változtatás és a tudatos életvitel kialakítása. A könyv a gyakorlati példákon és a lehetőségek bemutatásán túl arra próbál rámutatni, hogy önmagunkért, valamint közvetlen környezetünkért mi is igen sokat tehetünk. Az olvasókat arra inspirálja, hogy kezdjék el megvalósítani ötleteiket, tegyenek magukévá néhány szemléletet, törődjenek többet magukkal, közösségeikkel és környezetükkel.

 

A könyv kikölcsönözhető könyvtárunkból (E-misszió Egyesület 4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6. sz.), valamint hamarosan megvásárolható boltunkban is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Könyvtárunk leírása és adatbázisunk az alábbi linken érhető el:

http://www.e-misszio.hu/index.php/koernyezeti-neveles/koenyvtar