Az alábbiakban egy határon átnyúló projektünkről adunk tájékoztatást.

A projekt címe:

Természetvédelmi szempontú gyepkezelés és a kárpáti borzderes szarvasmarha génmegőrzési tevékenysége a Bereg határon átnyúló régiójában

 

 

Projekt azonosító: HUSKROUA/1101/094

A projekt a 'Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013' keretében valósul meg.

Miről szól a projekt?

 

Az ukrán és magyar civil szervezetek által indított projekt komplex célokat szolgál. A vidéki legeltetéses állattartás újbóli fellendítésével egyszerre szolgál

  • természetvédelmi célokat (legelők természetközeli fenntartása),

  • szociális célokat (élelmiszertermelés, jövedelemszerzés), valamint

  • a haszonállat genetikai sokféleség fenntartását.

A projekt időtartama 2013. december 27 – 2015. augusztus 31.

 

A projekt általános céljai

Szeretnénk hozzájárulni a természetes táj és a biológiai sokféleség védelméhez a határon átnyúló célterületen, a természetközeli gazdálkodás népszerűsítése által.

A haszonállat genetikai sokféleség megőrzése, a vidéki megélhetés segítése, valamint a célterületek közötti területi kohézió további fontos projekt célok.

 

Részletes célok és tevékenységek

A tevékenységek alapja a határ mindkét oldalán 40-40 kárpáti borzderes szarvasmarha beszerzése, valamint azok kihelyezése tartásra a jelentkező gazdálkodók, családi gazdaságok számára.

A projekt keretében szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a legeltetéses állattartás a vonatkozó előírásokat betartva természeti szempontból is kedvező területhasználat.

Segítjük a helyi közösségeket, önkormányzatokat a háztáji szarvasmarha tartás újbóli elterjesztésében.

A projekt segít megőrizni a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtát Ukrajnában és újból meghonosítani Magyarországon, így járulva hozzá a haszonállat genetikai sokféleség megőrzéséhez.

Tudományos kutatást folytatunk a kárpáti borzderes genetikai távolságvizsgálatára, hogy meghatározzuk a Kárpát-medence állományainak genetikai távolságát más európai fajtaváltozatoktól. A kutatási tevékenysége a Debreceni Egyetem szakemberei végzik.

A sajtkészítés egyes eszközeinek beszerzésével és átadásával támogatjuk az élelmiszer feldolgozást a szarvasmarha tartók körében azért, hogy jövedelmezőbb legyen a természetközeli gazdálkodás.

 

A projekt résztvevői

A projekt fő kedvezményezettje a nyíregyházi székhelyű E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, ukrán partnere a Kárpátalján működő Terra Dei Alapítvány.

 

Miért választottuk a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtát?

A fajta kiválóan alkalmas háztáji állattartásra. Szelíd, átengedő természetű, megfelelő tartás esetén kimondottan könnyen kezelhető.

Az extenzív tartást jól tűri, jó alkalmazkodó képességű és szerény igényű.

Teje jó beltartalmi értékű, zsír és fehérje tartalma igen magas. Ezen tulajdonságainak köszönhetően fontos szerepet kaphat az önellátásban és a jó minőségű helyi termék előállításban.

A kárpáti borzderes szarvasmarha hagyományosan kettős hasznosítású fajta, lehetőséget adva egy harmadik haszonvételre, az igáztatásra. A tehenes fogatok turisztikai szempontból a falukép jellegzetességeivé válhatnak újra, ugyanakkor a gazdálkodásban is jól hasznosítható alternatívái a motorizációnak.

A program által előnyben részesíttet fajtaváltozat a kisebb testű, primitívebb, mokány változat, amely az intenzív termelésre kitenyészetett fajtákkal (pl. Swiss Braun) kevésbé átkeresztezett. Kis testű, marmagassága 110 -135 cm. Színe a borzderes fajtára jellemző, nem egységes, barna és szürke szőrszálak keveréke (jellegzetes deres szín). Az állatok többsége rigószájú, mely a száj és az orr körül húzódó fehér sávot jelenti.

 

Miért fontos a haszonállat genetikai sokféleség fenntartása?

A primitívebb, kisebb testű és alacsonyabb hozamú fajtaváltozatok ma eltűnőben vannak, hiszen nem felelnek meg az intenzív termelésben elvárt hozamoknak. Ugyanakkor ellenálló képességük és számos más előnyük miatt megőrzésük igen fontos. A kárpáti borzderes szarvasmarha ma Ukrajna és Románia egyes részein található meg, ám ott is csökkenő egyedszámban. A projekt egyik célja tehát ennek az eltűnőben lévő szarvasmarha fajtának a megőrzése, egyedszámának növelése mind Ukrajna, mind Magyarország területén.

Ez a weboldal az Európai Unió támogatásával készült. Tartalmáért a kedvezményezett E-misszió Egyesület felel, az nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Kedvezményezett

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.

Magyarország

iroda: +36 42 423 818

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Projekt partner

Terra Dei Alapítvány

90354 Péterfalva, Kossuth u. 1.a., Kárpátalja, Ukrajna

iroda: +380 3141 24174;

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.