A Magyar Természetvédők Szövetsége elindította online petícióját a közösségi energia-forradalomért, amellyel a párizsi ENSZ klímacsúcsra készülő hazai és nemzetközi döntéshozóktól a jelenleginél nagyobb elkötelezettséget követelnek.

 

A petícióhoz világszerte lehet csatlakozni: eddig már több mint 6900 fő követelt a petíción keresztül igazságot az éghajlatváltozás által érintett lakosoknak. Kérték a fosszilis energiák kivezetését, továbbá támogatást a közösségi, energiatakarékos és megújuló energia kezdeményezéseknek. A Föld Barátai zöldszervezet hálózat november végén összesíti a petíciót és átadja a döntéshozóknak a párizsi klímacsúcson.

 

Világszerte egyre több lakos és közösség hallatja szavát és vezető szerepet vállal az energia-forradalomban energiatudatos életmódjával, háztartásával, településével, erre jó példák:

-        a közösségi energia projektek (1),

-        a Föld Barátai virtuális üzenőfala (2),

-       a fejlődő országok társadalmi szervezeteinek ún. Népek Klíma Tesztje kezdeményezése (3),

-       az Alternatíva-falvak (4),

-       vagy amikor 886 holland lakos pert nyert kormányával szemben, kötelezve azt nagyobb kibocsátás-csökkentési vállalásokra.(5)

A lakosok, közösségek jóval többet tettek eddig a közösségi energia-forradalomért, előrébb járnak, mint kormányaik, döntéshozóik.  Közben pont ők kénytelenek megfizetni az éghajlatváltozás hatásai és a kormányok klímavédelmi látszat-cselekvései kárát, valamint egyre több az éghajlati menekült is. Fel kell gyorsítanunk az átmenetet az alacsony energiafogyasztású, megújuló energián alapuló gazdaságba, ezért hívjuk fel a fejlett országok kormányait és döntéshozóit a probléma méretével arányos cselekvésre, vállalásokra - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.

Az éghajlatvédelmi cselekvés azonban sok esetben tévútra megy azáltal, hogy a döntéshozók inkább a fosszilis- és atomlobbi szavára hallgatnak és ezeket a tévutakat támogatják.  Ez látható volt az elmúlt évekbeli klímacsúcsokon, az idei párizsi klímacsúcsot előkészítő találkozókon és a G7 tárgyalásokon is.

 

A petíció elérhető: http://www.mtvsz.hu/peticiok

 

További információ:

Botár Alexa, éghajlat-energia programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: 70/340-8997, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.