Azt mindannyian jól tudjuk, hogy a pénz irányítja a világot.  De azt már nem, hogy ki irányítja a pénzt? És azt sem, hogyan is irányítja az életünket a pénz? De azt sem tudjuk, hogyan keletkezik maga a pénz, bár nagyon szeretnénk hozzájutni, mert nagyon sok dolgot ennek segítségével tudunk elintézni.

 

 

Pénzteremtés a helyi közösség kezében

Egy eszköz, ami többet tud, mint aminek látszik.

A Süvöltő 2011/02 számából

Azt mindannyian jól tudjuk, hogy a pénz irányítja a világot.  De azt már nem, hogy ki irányítja a pénzt? És azt sem, hogyan is irányítja az életünket a pénz? De azt sem tudjuk, hogyan keletkezik maga a pénz, bár nagyon szeretnénk hozzájutni, mert nagyon sok dolgot ennek segítségével tudunk elintézni.

A pénz egyébként nagyon egyszerű valami.

Nem más, mint egy információhordozó eszköz. Azt az információt hordozza, hogy létrehoztam egy értéket a társadalom számára. Amikor elvégzünk valami munkát, akkor a pénz segítségével tudjuk ezt a munkát mások munkájára, termékére cserélni. Tehát csak a munkánk megosztásának az eszköze.  Persze ma már igen keveset tudunk a pénz működésének mechanizmusáról.

Direkt használom ezt a szót, mert mechanikusan működik a pénzünk. Azaz, míg a kamatot kérhet valaki azért, hogy kölcsön adja a pénzét, addig a gazdagok automatikusan gazdagodni fognak, a szegények szegényedni. A környezetet egyre jobban megterheljük, mert a kamatos kamatok által gerjesztett növekvő adósságállományokat, csak a természeti erőforrások felhasználása révén lehet megfizetni.

De ezért van a gazdasági válság is, mert a követelések olyan mértékben nőnek, hogy a felvett kölcsönök visszafizethetetlenné válnak, így a pénz tulajdonosa visszatartja a pénzét, ezzel pénzhiányt idéz elő a gazdaságban, azaz nem működik a munkamegosztás.

A kamatos pénzrendszer által produkált társadalmi problémákat sokáig lehetne ecsetelni. (Gazdasági válság, rossz társadalmi morál, egészségtelen társadalom, szegregáció, rasszizmus stb.) De ennek ismeretével önmagában még nem tudnánk változtatni, hiszen a Forintot a Magyar Nemzeti Bank adja ki az Európai Központi Bank engedélyével. Az meg az USA dollár és a nemzetközi pénzügyi szabályzók és folyamatok tükrében dönt sok mindenről. Hiába szeretnénk, hogy kamatmentes, vagy negatív (!) kamatozású legyen a forint.

Viszont van egy olyan lehetőség, ami a helyi emberek kezében van. Ez az eszköz a helyi pénz kibocsájtásának a lehetősége. A helyi pénz forintfedezetét pedig akár az önkormányzatok letehetik az asztalra, de közösségi összefogással is létre lehet hozni egy olyan Pénzforgalmi Intézményt, amely az emberek, cégek folyószámla kezelését végzi a bankoknál jóval olcsóbban, de a lekötetlen számlaegyenlegeket nem a saját üzleti céljaikra használják fel (mint a bankok), hanem ezt az összeget egy helyi pénz létrehozására fordítják.

Ha egy város, egy település, esetleg egy tájegység lakói, vagy a lakosok, vállalkozások egy része úgy dönt, akkor ez a pénzintézet és a helyi pénz kibocsájtás lehetősége már ma itt van a kezünkben, az EU jogrendszerébe és a hazai jogrendszerbe szerves módon illeszkedve.

Ha a közösség úgy dönt, hogy létrehoz egy ilyen rendszert, akkor a helyi közösség ezzel segítheti a helyben lévő fogyasztási és termelési rendszerek létrejöttét. Ezzel sok környezetszennyezést takarít meg, munkahelyeket teremt, és így növeli az emberek önbizalmát, önértékelését. A helyi pénzek, ha elkerülik a kamat csapdáját, virágzást hozhatnak annak a közösségnek, akik elkezdik ezt használni.

Ehhez helyi összefogás kell, és néhány magánszemély, vállalkozás, esetleg önkormányzat együttműködésére van szükség.

Ezt az összefogást elkezdtük szervezni. Akit érdekel a szervezkedés, keressen bennünket!

Moldván Kata és Zalatnay László

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

30/5232366

 

A Süvöltő 2011/02 számából!

Töltse le, fizessen elő, legyen szponzor!

 


Örömmel fogadjuk adója 1%-át 2012-ben is természetvédelmi kampányainkra és szemléletformáló tevékenységeinkre!

Adószámunk: 19214555-2-15

Köszönjük segítségét!