2013. December 9-én európai és latin-amerikai civilszervezetek, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete petíciót adtak át Michel Barnier, az Európai Unió Belső Piaci és Szolgáltatási Biztosa titkárságának, amelyben azt kérik, hogy a Biztos támogassa a kereskedelmi láncok tisztességtelen forgalmazói magatartását megzabolázó szigorúbb európai szabályozást. A petíciót 40 000 fogyasztó írta alá a világ minden tájáról.

 

A nemzetközi petíció szervezői a Traidcraft (Nagy-Britannia), az Oxfam (Németország), a SOMO (Hollandia), a Fogyasztóvédelmi Világszervezet, a Colsiba (Dél-Amerika), a Via Campesina (Nemzetközi Földműves Mozgalom), a Peuples Solidaires (Franciaország), a Fairfood International, a Cristliche Initiative Romero (Németország) és a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A petíciót az Európai Parlament december 11-ei plenáris ülése előt adták át, amelyen a Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának beszámolójáról szavaztak (2013/2093(INI)). A petíciót átnyújtó civilek szerint az Európai Bizottság felelős az élelmiszerellátási láncok fenntarthatóságáért, amely sok esetben sérül az európai kereskedelmi láncok beszállítókkal szembeni visszaélései miatt.

Az elmúlt években több olyan civil kutatás is napvilágra került, amelyek kimutatták, hogy Európában a szupermarketláncok sokszor a bekerülési költség alatt vásárolnak a beszállítóktól, sőt különböző jogcímeken visszatérítéseket kérnek tőlük. A beszállítók azonban inkább nem tesznek panaszt, mert félnek az üzlet elvesztésétől.

A civilek szerint a kereskedelmi láncok önszabályozása nem oldja meg a problémákat, ezért szeretnék elérni, hogy létrejöjjön egy európai ombudsmani hivatal, amely a kereskedelem globalizációjának megfelelően európai jogkörrel rendelkezik, és amely jogkörénél fogva visszaszoríthatja a tisztességtelen forgalmazói gyakorlatokat. Az ombudsman hivatala névtelen panaszokat fogadna, önálló vizsgálatokat folytatna, megnevezné és szankcionálná a jogsértést elkövetőket.

A Barnier biztoshoz szóló petíció célját az Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának Denis De Jong által jegyzett beszámolója is támogatja, amennyiben “javasolja a Bizottságnak, hogy vizsgálja meg egy ombudsmani hivatal vagy döntőbíróság létrehozásának lehetőségét, különös tekintettel arra, hogy a hivatal önálló eljárásokat indítványozhasson, amennyiben bizonyíthatóan tisztességtelen forgalmazói magatartásról értesül”. (Art. 34).

A forrás megjelölésével szabadon felhasználható fotóanyag:

https://plus.google.com/photos/106947031898843554562/albums/5955443041970468913?banner=pwa

Forrás:Traidcraft/Ellard Vasen.

További információ:

Gulyás Emese, Tudatos Vásárlók Egyesülete

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., mobil: 06 30 20 19 318

www.tudatosvasarlo.hu