Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Gordiusz Magyar Diákszövetség a „Hulladékcsökkentés komposztálással” c. program keretében Viskre látogatott.

 

 

 

Visk you where here – Látogatóban Kárpátalján

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (Magyarország, Nyíregyháza) és a Gordiusz Magyar Diákszövetség (Ukrajna,  Beregszász) által elnyert, Magyarország- Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 „Hulladékcsökkentés komposztálással - a komposztálás népszerűsítése Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című, HUSKROUA/1001/175 számú program keretében Viskre látogattunk szeptember 7-8-9-én.

Különleges élményekkel gazdagon és rengeteg tapasztalattal érkeztünk haza a kárpátaljai Viskről, a szeptember elején megrendezett fesztiválról.

Visk Beregszásztól kb.100 km-re helyezkedik el a Tisza partján ezért nagyon fontosnak tartottuk hogy ezen a helyszínen formáljuk az emberek, idősek, fiatalok környezetvédelmi szemléletét, hiszen minden évben rengeteg szemét érkezik Magyarországra a Tiszán keresztül.

A helyi iskolában kezdtük a két nap programját, ahol előadást tartottunk a hulladékok helyes kezeléséről és a komposztálás rejtelmeiről. Hát mit mondjak, elég keményfába vágtuk a fejszénket, egy olyan településen ahol, nincsenek köztéri kukák, de még a házaknál sem rendelkeznek ilyenekkel. Szóval az egyes fogalmak alatt sem biztos, hogy ugyan azt értettük. Amikor elhelyeztük a program részeként átadott komposztkereteket az iskola udvarán már oldottabban zajlott a komposztkeret összeállítása. Itt meg is tapasztalhattuk a jelenlegi, helyi hulladékkezelési szokásokat. Az iskola ugyanis az udvaron álló régi, rossz csillében gyűjti a szemetet - természetesen vegyesen - és időnként begyújtja, hogy szemlátomást megszabaduljon tőle. Sűrűn magyaráztuk a gyerekeknek és Erzsike néninek (portás) hogy ez miért is nem jó. A látványos komposztkeret és az átadott plakátok, kiadványok remélhetőleg a jövőben megteszik a hatásukat.

A nap a Kárpátaljai Felső-Tisza Vidéki Magyarok Találkozójának keretében megrendezett konferenciával folytatódott, aminek fő témája a zöld falusi turizmus fejlesztése volt. Köszönettel a szervezőknek, pár percben bemutathattuk a komposztos programunkat, amit jól össze tudtunk kötni az esemény témájával. Még új szavakat is tanultunk, mint például „visszatanítani”, ez tartalmában azt jelenti, hogy valakit megtanítunk a régi jó dolgokra, amit már lehet elfelejtett. Na a komposztálás pont ilyen.

Másnap a fesztiválon sok-sok érdeklődő kereste fel a standunkat, főleg a gyerekek közül, hiszen több szemléletformáló játékkal készültünk a komposztban gilisztakereséstől kezdve a szelektív gyűjtéses játékon át a kifestőkig. A felnőttek kérdőívet tölthettek ki, melyben felmértük komposztálási szokásaikat, ezért cserébe 5 db komposztkeretet sorsoltunk ki a nap végén a kitöltők között.

A két nap alatt volt időnk egy kicsit beszélgetni a helyiekkel a hulladékkezelési dolgokról is egy hideg korsó kvász mellett. Kiderült, hogy van Visken szervezett hulladékszállítás, amit az önkormányzat intéz. Bár a házi szemétégetés gyakoribb megoldás, havonta kétszer – 30-40 hrivnya havidíjért - elviszik a zsákban kirakott szemetet, valahova a falu végére, de hogy ott mi történik vele, azt ezzel az alkalommal nem tudtuk kideríteni. Csak találgatásokba bocsátkozhatunk: tárolják, egy darabig amíg a tavaszi áradások elviszik és így jut belőle hozzánk Magyarországra is; begyújtják és elégetik a nagy részét; esetleg legalább a műanyagot kiválogatják belőle. Biztosat nem tudhatunk, de szerintem mindegyik, igaz lehet.

De nem csüggedünk, legközelebb a csengeri almanapokon állunk ki a környezettudatosság mellett, és a komposztálást is visszatanítjuk a fiataloknak az Európai Együttműködési Nap keretében.

Varga András

Képek a rendezvényről