Tartalomjegyzék

A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az országos Nulla Hulladék Turnét. A turné következő állomása a Szárnyas Sárkány Fesztivál, ahol 2013. július 12-14. között az E-misszió Egyesület közreműködésével várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődőket.

 

 

 

Sajtóközlemény

A hulladékról a boltban kell elgondolkodni

2013. július 11., Budapest - A Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné következő állomása a Szárnyas Sárkány Fesztivál, ahol 2013. július 12-14. között az E-misszió Egyesület közreműködésével várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődőket.

A Humusz Szövetség országos kampányának fő célja a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik. A civil szervezet tagszervezeteivel együttműködésben valósítja meg a turnét, Nulla Hulladék Hálózatának jelenleg 52 helyi civil szervezet a tagja.

Az elmúlt évek egyre intenzívebb kampányai nyomán a lakosság számára egyre nyilvánvalóbb környezetvédelmi probléma lett a hulladék. A hulladékkezelési módszerek környezeti szempontú rangsorolásában a törvény szerint is a környezeti szempontból legkedvezőtlenebb megoldás a hulladék lerakása, illetve égetése. Ennél csupán egy fokkal jobb az anyagában történő újrahasznosítás. Kevesen tudják azonban, hogy az ezt segítő kapacitások, illetve a hulladékból származó ún. másodnyersanyagok felvevőpiaca az ipari oldalon egyelőre alig alakult ki hazánkban. A gyakorlatban a szelektíven gyűjtött hulladékunk nagy része külföldön végzi, azaz értékes alapanyagokat exportálunk, tovább növelve a gazdasági függőségünket. Ráadásul az újrahasznosítás csak akkor nyer értelmet, ha a fogyasztók később a visszanyert anyagokból készült termékeket választják, ami egyáltalán nem jellemző szempont a vásárlásoknál ma Magyarországon. Ezeknél kisebb környezeti terhelést jelent az újrahasználat (avagy újratöltés), amelyre csomagolások tekintetében Magyarországon elvétve találunk példát. Vitathatatlanul a legkörnyezetkímélőbb az a fogyasztási mód, amely során eleve cél, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Ez az ún. hulladékos hierarchia, amelyben a megelőzés kap prioritást.

„A nulla hulladék célkitűzés nem technológiai megoldás vagy szolgáltatás, inkább egy újszerű gondolkodásmód és életstílus. A megelőzés jegyében a fogyasztást és a termelést kell hulladékszegénnyé tenni.” – mondta el Graczka Sylvia, a Humusz Szövetség elnöke. „Ezt kiegészítő más hulladékcsökkentő módokat is népszerűsítünk programunkban, így a komposztálást, az újrahasználatot és az újrahasznosítást. Az összetett megközelítés mutatja, hogy nem csak a hulladékgazdálkodók feladatáról van szó. A közös gondolkodásba a társadalom számos csoportját be kell, be lehet vonni. A gondolatokat sem szűkíthetjük le csak a hulladékkezelési módokra, helyette, mellette önismeretre, folyamatos kreatív tanulásra, közösségépítésre, együttműködésre, önellátásra, helyi önrendelkezésre, rugalmas struktúrák kialakítására kell törekednünk.”

„A Szárnyas Sárkány Fesztiválra szeretettel várjuk az érdeklődőket 2013. július 12-14. között a Nulla Hulladék standnál olyan programelemekkel, mint a Re-Set Gondold újra! társasjáték, totók és kvízjátékok. A látogatók a helyszín a nulla hulladékos 10 pontot részletesen bemutató kiállításon ismerkedhetnek a témával, amelyek mellé számos mindennapi hasznos tanácsokat tartalmazó kiadványokat is kínálunk. Standunkon maradékokból, hulladékokból készült kézműves foglalkozásokat is tartunk.” – mutatta be a helyszíni programot Kolocsán Tünde, az E-misszió Egyesület környezeti nevelője.

Más szavakkal: akkor kell végiggondolni, hogy mennyi hulladékot fogunk termelni, amikor leveszünk egy terméket a polcról. A háztartások takarékosabbá tétele, nem csupán a hulladék csökkenését fogja előidézni, hanem több marad a pénztárcában is. A környezettudatos, hulladékcsökkentésre törekvő fogyasztó 10 pontja:

1. Viszek magammal bevásárlólistát, vászontáskát vagy kosarat.

2. Laposra taposom, és szelektíven gyűjtök.

3. Komposztálok.

4. Megjavíttatom, újra használom.

5. Elcserélem, továbbadom.

6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi kereskedelmet.

7. Keresem az újrahasznosított termékeket.

8. A visszaválthatót választom.

9. Könyvtárba és kölcsönzőbe járok.

10. Csökkentem a postai levélszemetet.

A Nulla Hulladék Turnéval párhuzamosan, folyamatosan elérhető lesz a kampányt is kiegészítő Trashed c. film. A számos díjat besöprő, a Cannes-i filmfesztivált is megjárt Trashed c. film Candida Brady dokumentum-riportfilmje, amely a világszinten egyre fokozódó hulladékproblémákat tárja fel. A film főszereplője Jeremy Irons keresztül-kasul járta a világot, hogy bemutassa fogyasztói társadalmunk visszásságait, a film zenéjét pedig Vangelis jegyzi. A film – a Humusz Szövetség szakmai közreműködése révén – magyar felirattal is elérhető a www.humusz.hu/trashed oldalon.

A fesztiválok beharangozói folyamatosan megjelennek a www.humusz.hu/nullahulladekturne oldalon, a Humusz Szövetség Facebook oldalán, továbbá a helyi napilapokban is.

Bővebb információ a Humusz Szövetségről: http://www.humusz.hu/bemutatkozunk

Bővebb információ az E-misszió Egyesületről: www.e-misszio.hu

További információ a filmről: http://trashedfilm.com/

A Szárnyas Sárkány Fesztiválról: http://www.szarnyas-sarkany.hu/

 


 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

wwww.ujszechenyiterv.gov.hu


Humusz Szövetség

Cím: 1111. Budapest, Saru 11.

Telefon: +36 (1) 386 26 48

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Honlap: www.humusz.hu