Exponenciális növekedésbe kezdett a védett ligeti csillagvirág a Sóstói-erdő 19/J erdőrészletében. Ez már biztos. 12 önkéntes és egy kutya a tanú rá.

Ezúton is köszönjük a részvételt azoknak, akik eljöttek, és részt vettek a 8. csillagvirág-számoláson. Ma csupán egy néhány órás, nem talán nem is túlságosan jól megszervezett akció, de majd amikor unokáink 2103-ban a századik számoláson vesznek részt, és hosszú adatsoron tudják majd nyomon követni ennek a ritka növénynek az állományváltozását, s ezáltal az egész erdőnek a működését, nagyon büszkék lesznek ránk.

Háttérinformáció a védett ligeti csillagvirágról itt olvasható.

Íme a száraz adatok:

Na jó, némi magyarázat: a 19/i erdőrészletben (szaggatott vonal) több, mint ezer tő csillagvirág él (mindössze egy pár szobányi folton). A 19/J erdőrészletben viszont kb. 10 éve erdőfelújítás, tuskózás, mélyszántás történt, és erősen visszaesett a védett növény állománya. Itt 2003-ban alig 200 tő élt egy 2 hektáros területen. Az utóbbi években, ahogy a telepítés után a fiatal erdőállomány záródott, megszűnt a gépi gyomirtás, a csillagvirág állománya erőteljesen növekedni kezdett. Az elmúlt három évet nézve szinte évente megduplázódott a populáció mérete. Jelenleg ebben az erdőrészletben 2461 tőnél tartunk. Jövőre talán 4000 tő is lesz itt ebből a ritka védett fajból.

Köszönjük mindazoknak, akik rész vettek a számlálásban idén, vagy az elmúlt hét évben!

A képek az akcióról megtekinthetők galériánkban.

A Sóstói-erdővel kapcsolatos munkálkodásunkat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld forrás" pályázati programja támogatja.