Budapest/Brüsszel, 2010. május 5. - Óriási siker a környezetvédőknek és hatalmas lépés Magyarország, valamint Európa polgárainak védelmében! A Greenpeace már hónapok óta nemzetközi - többek között bolgár, görög, magyar, román, szlovák - civil szervezetekkel együttműködve dolgozott azért, hogy a mai szavazás sikeres legyen.

A két hete megtartott vita után a mai napon szavazott az Európai Parlament az Áder János és Tőkés László képviselők által kezdeményezett, a cianid technológia bányászati alkalmazásának betiltásáról szóló indítványról. A végszavazáson elsöprő többséggel - 488/48 arányban - támogatták a képviselők az állásfoglalást, amely felszólítja az Európai Bizottságot egy egész Európára kiterjedő, a cianid bányászati használatát megtiltó törvényjavaslat előterjesztésére legkésőbb 2011 végéig.

A Greenpeace évek óta küzd az országunkat fenyegető, működő vagy tervezett aranybánya beruházások ellen, amelyek közül az egyik legjelentősebb a romániai Verespatakon található.  „Biztos vagyok benne, hogy ez a mostani döntés nagymértékben támogatja a környezetvédők törekvéseit a verespataki projekt végleges leállítására. A beruházó, a Rosia Montana Gold Corporation, mindent megtett, hogy az utolsó pillanatban is megakadályozza a javaslat elfogadását, fizetett embereit busszal szállíttatta erre a hétre Brüsszelbe és még tegnap is több alkalommal igyekeztek meggyőzni a képviselőket álláspontjukról.

Jelentős mérföldkő ez a mai Európai Parlamenti döntés abban a folyamatban, aminek eredményeként, 2009-ben, egy magyar nemzeti törvény született a cianid technológia betiltására. A megkezdett munkát tovább folytatjuk, célunk, hogy a mostani egyértelmű parlamenti határozat alapján megszülessen a törvény, mely Európában megtiltja a cianid technológia bányászati alkalmazását.” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace igazgatója.