Az E-misszió Egyesület által bemutatott piac-felújítási tervrajzokra nagyon sok pozitív visszajelzés érkezik folyamatosan. A tervek a vásárlás és árusítás szempontjából is sokkal korszerűbb, barátságosabb és kényelmesebb viszonyokat ígérnek.

Olyan piacot, amely megőrzi a piac-jelleget, a már sokszor elutasított pláza épülettel szemben.

Ebben az esetben viszont a városnak és más szereplőknek kell előteremteni a pénzt az átépítésre, s a városvezetés becslése szerint a szükséges hitel törlesztése miatt kb. 2,5-szeres bérleti díj emelkedés válhat szükségessé.

Az Egyesület nem ismeri a pontos háttérszámításokat, ám úgy gondolja, hogy ha az általuk javasolt beruházás megtörténik, akkor a jelenleginél lényegesen nagyobb vásárlóerőt vonz majd a piac.

A másik terv (azaz a pláza) esetében is kell bizonyos mértékű díjemelésre számítani.

Az E-misszió várja azokat a konstruktív ötleteket, javaslatokat, tapasztalatokat, amelyek segítségével költséghatékonyabbá tehető a beruházás, ami által az árusok is kisebb mértékű emelésre számíthatnak.

 

Az E-misszió Egyesület hozzávetőleges becslései szerint 600 millió a mélygarázs, 400 millió a kültéri piacrész fedése, 600 millió a csarnok felújítása. Ezek a tételek akár külön is bonthatóak és több szakaszban megvalósíthatóak. Ezen költségek mögött nem áll külső beruházó, tehát erre a városnak kell fedezetet találnia uniós támogatásból, saját forrásból, illetve a piacot üzemeltető, városi tulajdonú Kft által felvett hitelből. A hitel felvétel esetén a helypénzek várhatóan emelkednének, előzetes becslések szerint 2,5-szeresére, azaz az árusoknak is áldozatot kell hozniuk. Az E-misszió Egyesület véleménye, hogy egy szebb, kultúráltabb piacon lényegesen nagyobb lehet a forgalom, így az árusok számára még emelt helypénzek esetén is kifizetődhet a fejlesztés.