A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2011 elején eljárást kezdeményezett a GVH-nál a Calgon ecetes TV reklámja miatt. Végre pont került az ügy végére, nem is akármilyen eredménnyel: a GVH 15 millió forintra bírságolta a Calgon forgalmazóját fogyasztók megtévesztése miatt.

 

 

 

 

Győzött az ecet!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2011 elején eljárást kezdeményezett a GVH-nál a Calgon ecetes TV reklámja miatt. Végre pont került az ügy végére, nem is akármilyen eredménnyel: a GVH 15 millió forintra bírságolta a Calgon forgalmazóját fogyasztók megtévesztése miatt.

A Calgon egy 2010-ben sugárzott TV reklámban azt állította, hogy a vízkőoldóként az ecet hatástalan és ártalmas lehet a  a mosógépekre. A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta környezetbarát alternatívaként népszerűsíti az ecetet, utánanéztek az állítás megalapozottságának. 2011. február elején nyílt levélben fordultak a Calgon hazai forgalmazójához, a Reckitt Benckiser Kft-hez, amelyben arra szólították fel a céget, hogy igazolja a reklámban elhangzott állítások valóságtartalmát.

A Calgon forgalmazójától kapott választ a TVE nem tartotta kellőképpen megalapozottnak, pontosítást kértek, és egyúttal megtévesztő reklám gyanújával eljárást kezdeményeztek a Gazdasági Versenyhivatalnál.

Több mint másfél év várakozás után hozott döntést a GVH. Az eljárás alatt a Versenytanács arra a következtetésre jutott, hogy a vállalt nem tudja alátámasztani azt az állítását, miszerint az ecet használata mellett a mosógép vízkőképződés miatt meghibásodhat, valamint az sem, hogy az ecet rozsdásodást okozhat. „A Versenytanács megállapítja, hogy a Reckitt Benckiser (Magyarország) Termelő és Kereskedelmi Kft. 2010. augusztus 2-től 2010. november 21-ig alkalmazott kereskedelmi gyakorlatával fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított amikor, az általa a Calgon vízlágyító termék népszerűsítésére közzétett hirdetésekben valótlan állításokat tett az ecet mosógépben való használatát illetően, ezáltal saját termékének adott célra való alkalmasságát, annak előnyeit a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon jelenítette meg.”

A Versenyhivatal 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget.

A GVH döntés teljes szövege itt olvasható.

 

További információ:

Haraszti Anikó

Tudatos Vásárlók Egyesülete – Tel/Fax: 1/225-81-36

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel: +36 20/4525-965

 


 

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről

www.tudatosvasarlo.hu/tve

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. A TVE az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozik Magyarországon. Célja, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.

Néhány főbb tevékenység:

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2004 óta működteti a Tudatos Vásárló (www.tudatosvasarlo.hu) portált, az ország első és mindmáig egyetlen, felelős és környezettudatos vásárlással foglalkozó napi frissítésű híroldalát.

Honlapján működteti a részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető E-szám, azaz élelmiszer adalékanyag adatbázist (www.tudatosvasarlo.hu/eszam).

2010-ben indította el az ÖkoKöröket (http://tudatosvasarlo.hu/okokorok), amelyek célja a háztartások zöldítése, fenntarthatóbbá tétele környezeti terheik csökkentésével, tudatosságuk fejlesztésével, gyakorlati segítségnyújtással.

2009-ben jelent meg Magyarország Zöld Térképe (www.zoldterkep.hu), amely a fenntartható életmódot lehetővé tevő boltokat, szolgáltatásokat (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) gyűjti össze az ország egész területén.

2010-ben indította el az Ökofitnesz (www.okofitnesz.hu) online közösségi platformot, amely interaktív és játékos módon segít a környezettudatos életvitel kialakításában.