Egynapos kirándulásokhoz terepi túravezetés iskolás csoportoknak, baráti társaságoknak és nyugdíjas kluboknak.A 12 különböző túra során a résztvevők a kora tavasszal virító kárpáti sáfránytól a tárnicsok és kikericsek őszbúcsúztatójáig nyomon követhetik a Szatmár-Beregi sík évszakos változásait. Megcsodálhatják a virágba borult rétek, lápok és erdőségek növény- és madárvilága mellett a Bereg csodálatos pillangóit, továbbá gyakorlati ismeretekre tehetnek szert a gyógynövény- és a gombaismeret terén. A túravezetések során a természeti értékek bemutatása mellett lehetőség nyílik

a táj kultúrtörténeti értékeinek megismerésére is.

Célcsoport: iskolás csoportok, baráti társaságok, pedagógusok, nyugdíjas klubok és bárki, akit érdekel e táj szépsége.

Helyszín: Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

 

 

A környék természeti értékei - bővebben -

Ez a táj őrzi leginkább Alföldünk eredeti erdős-lápos képét, mivel a természeti és történelmi múltból az átlagosnál jóval többet őrzött meg. Átmentette a rohanó mába a természet és az ember harmóniáját. Fajgazdagságára példa, hogy növénytakarójában megtalálni a hazai flórának több mint felét. Hasonlóan sokszínű az állatvilága is, pedig az egész Szatmár-Beregi sík 1700 km2-nyi területe hazánkénak alig 2 %-a.

A területen ezért hozták létre 1982-ben a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetet, mely a maga 22.246 hektáros méretével az egyik legnagyobb tájvédelmi körzet hazánkban.

A környék kulturális nevezetességei - bővebben -

Márokpapi jelentős műemléke az egyhajós, torony nélküli kora gótikus templom. A népi építészetre jellemző a szalagtelkes, vályogfalú, háromosztatú ház. Márokpapi országos jelentőségű műemlékekkel körülvett helyen fekszik: Csaroda őrzi késő románkori templomaink gyöngyszemét. Tákoson faszerkezetes, zsindelytetejű, paticsfalú, kazettás mennyezetű, XVIII. sz-i református templom található. Tarpán igen figyelemre méltó népi építészet alakult ki. Az igényesen felújított lóvontatású szárazmalom ma is üzemképes.

Kárpáti sáfrány túra: Kikelet havában sok ritka növénnyel büszkélkednek az öreg tölgyesek. A sarjadó fák koronáin átszűrődő tavaszi napsugarak még varázslatosabbá teszik a virágba borult erdei tisztásokat. Márciusban az éledező beregi erdők ligeteiben egy élénk lila, törékeny kis növény, a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) hívja fel az arra járó kirándulók, és a korán ébredő pillangók figyelmét. A lilás virágokkal egy időben bontja lepleit a hófehér tavaszi tőzike (Leucojum vernum) és az aprócska virágaival megbúvó erdélyi csillagvirág (Scilla kladnii).

Időpont: március

2011. évi kárpáti sáfrány túra

Kockásliliom túra: Hazánk egyik legszebb védett növénye a kockás liliom, melynek egyik legnagyobb állománya a Szatmár-Beregben található. Rózsaszínes, sakktáblaszerűen foltos, bókoló virágaival sok természetfotóst megihletett. E szemet-lelket gyönyörködtető liliommal, szakembereink vezetésével, lápréteket és ligeterdőket bebarangolva találkozhatunk.

Időpont: március második fele és április

2011 évi kockásliliom túra

Szibériai nőszirom (Iris sibirica) - Márokpapi

Természet ébredése erdőn-mezőn: Tavasszal szívet melengető képet nyújtanak a kirándulóknak a fás legelők virágpompába öltözött körtefái. Az öreg tölgyesek Szent György havában sok színpompás védett virággal büszkélkedhetnek. Munkatársaink a túra során segítenek abban, hogy a kikapcsolódni vágyók megismerjék a környék madárvilágát, ezek énekét, valamint a tavaszi erdő színpompás aljnövényzetét.

Időpont: március, április, május

Pompás kosbor (Orchis laxiflora ssp. elegans) - Márokpapi

Kosbortúra: Hazánkban több őshonos orchidea faj él, melyek közül sokak a Beregi-síkon is előfordulnak, ilyenek a kosborok, (Orchis sp.) a madársisak fajok (Cephalanthera sp.) vagy a sarkvirágok (Platanthera sp.). Május végén, június elején a pompás kosborral (Orchis laxiflora ssp. elegans) együtt virít a szibériai nőszirom, mely védett ritkaságok megtekintéséhez a botanikai tudás mellett elengedhetetlen a jó helyismeret is, melyekről az E-misszió Egyesületünk szakemberei gondoskodnak.

Időpont: május, június

Gyógynövény ismeret és gyűjtés: Az utóbbi időkben egyre többen ismerik fel a gyógyteákban rejlő értékeket. Azonban ahhoz, hogy ezek hatásos segítséget nyújtsanak a gyógyulásban, vagy az egészség megőrzésében, fontos ezek pontos ismerete, szakszerű gyűjtése, szárítása és tárolása. Gyógynövény túránk során, szakemberünk segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők a fenti tudást megszerezzék, a gyógynövényeket megismerjék valamint arra, hogy a házi patika tagjait tiszta, környezetszennyezés hatásaitól mentes területről begyűjtsük.

Időpont: május, június

Nappali lepkék a Beregi síkon: Árnyas erdei ösvényeken és hagyás-fás legelőkön követhetjük nyomon a színes és kevésbé színes, de annál érdekesebb életmódú nappali lepkéink életét. Az egyszerű apró petéktől az olykor kicsit ijesztő hernyókon át a bábig, majd a kifejlett gyönyörű imágóig. A túra közben a résztvevők érdekes beszélgetéseken vehetnek részt a lepkék titokzatos világáról.

Időpont: május, június, július, augusztus

Lápok –mocsarak élővilága: Ha igazi mesevilágot akarunk látni, be kell pillantanunk a megbújó égeres láperdők belsejébe. Oda, ahol a saját gyökérzetükből három-négyesével nőtt égerszálak között meggyűlő víztükör fogad, mely között megbújik a rence ezernyi virágfeje, máshol pedig szelíd rózsaszínnel tündökölnek a békaliliom szirmai. Az égertalpakat dús páfránylevél-csomók teszik meseszerűvé, melyek között gyakori a hölgyharaszt, a szálkás pajzsika és a tőzegpáfrány.
Szatmár-Bereg - euró­pai mércével is - egyedülálló értékei a tőzegmohás lápok. Ilyen a Csaroda, Beregdaróc és Gelénes határában található Bábtava és a Nyíres-tó. Az ötféle tőzegmoha faj alkotta „párna” több igen ritka védett növénynek ad otthont, mint például a húsevő kereklevelű harmatfűnek és a hazánkban egyedül itt előforduló, fokozottan védett tőzegorchideának.
Az értékes növénytársulás látogatása természetvédelmi engedélyhez kötött, és szakember vezetését igényli, melyekről Egyesületünk gondoskodik.

Időpont: tavasztól őszig

Az őszi madárvonulás megfigyelése a barabási Tipet-hegyen: Megfigyelhetjük a hazánkon átvonuló színes madárvilágot szakavatott madarászok segítségével, akik bemutatják, hogyan működik a madárbefogás, madárgyűrűzés.
Ha szerencsénk van, olyan madarakkal találkozhatunk, amelyek ritkán vagy talán még soha nem bukkantak fel Magyarországon. Lenyűgöző természeti környezetben tölthetünk el egy napot az Alföld egyik legszebb vulkanikus tanúhegyén a madarak megfigyelésével egybekötve.

Időpont: augusztustól késő őszig

Gombaismereti túra: Ha gombaevésről van szó, legtöbb ember számára csak a termesztett példányok jönnek számításba, azonban az erdőn-mezőn növő kalapos barátaink zamatosabbak, fogyasztásuk több gasztronómiai élvezetet okoz. Ennek ellenére gyűjtésüknél körültekintően kell eljárni, mivel hazánkban megközelítőleg két és fél ezer fajuk él, melyek közül kis számban mérgezőek is előfordulnak. Ismerete nagy szaktudást igényel, melyről túráink során gombaszakértőink gondoskodnak. Ne felejtsük, a gombák fogyasztása mellett a gyűjtésük is sok örömmel és élménnyel jár!

Időpont: tavasztól őszig

A népi építészet műremekei: A Szatmár-Beregi építészetre oly jellemző tornácos parasztházak végigkövetik a térség útjait. A falusi porták világa különleges romantikus hangulatot áraszt, nagyanyáink idejébe repít minket. Megfigyelhetjük, hogy a falvak hogyan alkalmazkodtak építészetükben, faluszerkezetükben a lápos, mocsaras víz uralta környezethez. Nem felejthetjük el megtekinteni a csakis erre a térségre jellemző fa haranglábakat, harangtornyokat, amelyek hamarosan a világörökség részét fogják képezni.

Időpont: egész évben

Tanúhegyek a Beregi síkon: Kevesen tudják, hogy az Alföld is büszkélkedhet hegyekkel, no persze nem olyan magasakkal, mint a Börzsöny vagy a Mátra. Egyedülálló vulkanikus hegyek ezek, amelyek mondhatni fiatalnak számítanak a földtörténeti kor szerint, ugyanis csupán 10 millió évesek. A barabási Tipet-hegy és a tarpai Nagy-hegy különleges növény- és állatvilágával is felkelti az utazó érdeklődését. A szakmai beszélgetéssel és kőzetvizsgálattal egybekötött kirándulás során gyönyörű kilátás nyílik a Kárpátok előhegyeire és a Beregi síkra.

Időpont: egész évben

Történelmünk nagyjai nyomában: Irodalmi és történelmi emlékhelyek meglátogatása a Beregi és a Szatmári síkságon. A térség ingergazdag környezete sok írónkat, költőnket ihlette meg Petőfitől Móriczig, neves történelmi események színhelye volt a környék a tatárjárástól a Rákóczi szabadságharcig. Érdekes információk, adalékok, helyszínek történelmünkből.

Időpont: egész évben

Erdők-mezők élővilága: A vizektől távolabb, a jobbára ármentes magaslatokon maradtak fenn a táj legértékesebb erdőtársulásai, a gyertyános tölgyesek, keményfaligetek. A tarpai Téb- és Nagyerdő, ezen erdőségek közé tartozik. Itt különösen nagy tömegben csodálhatjuk meg a tavaszi tőzikét, a berki szellőrózsát, a csillagvirágot, a hóvirágot, a száz meg száz egyéb szép és ritka növény közt. Túránk során megismerkedünk az erdők gazdag állatvilágával. A madarak e tájon megfigyelt közel 250 fajából megközelítőleg 140 költ is ezekben az erdőségekben. Gyakori a holló, a fekete gólya, a fekete harkály - féltucat rokonával - és az énekes madarak népes serege közönséges errefelé. Ragadozók közül nem ritka fészkelő a darázsölyv és néha még a kerecsensólyom is megtelepszik itt. A hüllők közül gyakran találkozhatunk az errefelé népes, elevenszülő gyíkokkal is.

Időpont: egész évben

Túra naptár

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

Természet ébredése erdőn-mezőn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kockásliliom túra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosbortúra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyógynövény ismeret és gyűjtés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nappali lepkék a Beregi síkon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lápok-mocsarak élővilága

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erdők-mezők élővilága

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az őszi madárvonulás megfigyelése a Tipet-hegyen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gombaismereti túra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanúhegyek a Beregi síkon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Történelmünk nagyjai nyomában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A népi építészet műremekei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Túra időtartalma 4-5 óra

Árak
15 főig 10.000 Ft/csoport
16 főtől 650 Ft/fő
25 főtől 600 Ft/fő
35 főtől 500 Ft/fő

Érdeklődni a programokról a következő elérhetőségeken lehet:

Erdei iskolánk és táborunk honlapja IDE kattintva megtekinthető!

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
Tel.: 42/423-818, 42/504-403

Szőke Zsuzsa
Tel.: 30/431-8086
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kolocsán Tünde
Tel.: 30/543-8545
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.