Igen, lehetséges! Hiszen ha részt veszel a január 23-ára tervezett közös fészekodú-készítésben, magadénak tudhatod majd az általad készített madárlakban megtelepedő cinke, csuszka, vagy ökörszemcsaládot.

No de miért van szükség mesterséges fészekodúkra? Miért nem csinálnak maguknak?

Való igaz, az idős, természetes állományokban természetes úton is képződnek fészkelésre alkalmas odúk, de a fiatal, egykorú erdőkben erre nincs lehetőség. Pedig jó lenne ott is minél több madár, hiszen nem csak a hangulatot "dobják fel", de féken tartják a fák leveleit, rügyeit, és egyéb létfontosságú részeit fogyasztó (túlszaporodás esetén kártevővé váló) élőlényeket is. Ezért csinálunk és helyezünk ki mesterséges fészekodúkat.

A közös odúkészítéshez találkozó szombaton, azaz 2010 január 23-án, délelőtt 10 órakor az erdei tornapálya és körszínpad fedett részénél. Kb. 14 óráig leszünk kint. A faanyagot (fenyő deszka), szerszámokat és egyéb eszközöket (facsavar, szeg, zsanér, stb.) biztosítjuk. Némi enni- és innivalóval is igyekszünk emelni az esemény fényét, de kérjük, hogy ti is hozzatok magatoknak a biztonság kedvéért. Ha valaki tud hozni otthonról akkus fúrót, fűrészt, s egyéb hasznos eszközöket, azt is szívesen látjuk, hisz gyorsabban halad a munka. Akinek már van Makk-kártyája, hozza; akinek nincs, itt megkapja!

Kérjük az érdeklődőket, regisztráljanak a Sóstói-erdő honlapon (ha még nem tették meg, jobb oldalt fönt), s jelezzék részvételi szándékukat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, illetve a +36 42/423-818 vagy a +36 20/512-3311-es telefonon, Szigetvári Csabánál.

Az odúkat majd február első felében tervezzük kitenni azokba a fiatalabb erdőállományokba, ahol nincsenek odvas fák. Minden odúhoz gazdát keresünk, aki időről-időre (évi 3-4 alkalommal) ellenőrzi, mi költött belé, és vállalja az évenkénti egyszeri takarítást is.

Alapvető információk odútelepek létrehozásáról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület odú-honlapján.

A projektet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld forrás" programja támogatja.

 Kiemelt partnereink a Nyírerdő Zrt. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.