A nyíregyházi Oláh-rét Természetvédelmi Terület védett szegfűje 2010-ben minden eddiginél nagyobb mennyiségben nyílik. Szerencsés esetben szeptember végéig találkozhatunk vele.

 

A buglyos szegfű (Dianthus superbus) hazánkban az üde lápréteken, ritkán nedves talajú erdőkben él. A Tiszától keletre kizárólag a Nyírségben találkozhatunk vele. Itt is ritka faj, ugyanis termőhelyei a lecsapolások és beszántások, hibrid nyár-telepítések, valamint az égetés és a mezőgazdasági kemikáliák miatt megsemmisültek vagy erősen átalakultak. Nyíregyháza külterületén csupán két termőhelyét ismerjük. Ezek egyike az Egyesületünk kezdeményezésére 2009-ben védetté nyilvánított Oláh-rét Természetvédelmi Terület.

A buglyos szegfű légies, finoman szeldelt virágainak színe a fehértől a sötét rózsaszínig terjed. A növény szára 30-60 cm magas; egy-egy hajtáson számos (különböző színű) virág nyílik. Legnagyobb valószínűséggel augusztusban találkozhatunk vele, de már június végén is előfordulhatnak virágzó példányok, s enyhe őszökön (különösen ha későre tolódik a kaszálás, de a növények még kihajtanak) szeptemberben is megtalálhatjuk. Természetvédelmi értéke tövenként 5000 forint. Jellemző termőhelyei azok a tőzeges talajú rétek, melyeken vízborítás csak ritkán (jellemzően tavasszal) és kis mértékben jellemző, ezért magas növésű lápi-mocsári növényzet nem fejlődik ki.

A buglyos szegfűt először 2004-ben fedeztük fel az Oláh-réten. Ekkor mindössze 15 virágzó tövet találtunk belőle. Ezt követően évekig nem találkoztunk vele, majd 2009 szeptemberében sikerült újra fellelni (ugyancsak 15 virágzó tövet). 2010-ben nagy meglepetésünkre minden eddiginél nagyobb tömegben találtuk meg augusztus 11-én. Bár termőhelyének nagy részén nem sokkal korábban kaszáltak, így is 370 tövet számoltunk belőle (a kaszálás nem pusztítja el a növényt, sőt, hosszabb távon elengedhetetlen a termőhely fennmaradásához).

Úgy tűnik, az idei különlegesen vizes év jót tett ennek a lápréti növényfajnak (is).

Az Oláh-rét Természetvédelmi Területről szóló összes információ.