Munkatársaink a nyíregyházi Oláh-rét Természetvédelmi Területen eddig ismeretlen orchideafajt találtak: a mocsári kosbort.

 

A terület természetvédelmi kezelői feladatait egyesületünk munkatársai látják el, amihez hozzátartozik az Oláh-rét védett pompás kosbor (Orchis elegans) állományának felmérése. A munka során az orchideák között felfedeztünk néhány egyedet, amelyek jellegzetesen különböztek a jól ismert pompás kosbortól.

Mi az első látásra feltűnő különbség? A pompás kosbor virágjának alsó ajka (az ún. mézajak) tagolatlan, vagy csupán gyengén háromkaréjú. A megtalált orchidea mézajka viszont határozottan három karéjra osztott (sőt, a középső karéj kéthasábú). Ez - a laikus számára talán jelentéktelen - különbség, illetve pár egyéb bélyeg alapján kiderült, hogy a megtalált növény a mocsári kosbor (Orchis palustris).

Íme az új orchidea:

Mocsári kosbor (Orchis palustris) az Oláh-réten

 

Az orchideánk színe is érdekes, ugyanis a mocsári kosbor (akárcsak a pompás kosbor) virága általában sötétlila-bíboros színű. Az orchideák virágszíne azonban elég nagy változatosságot mutat. Az Oláh-réten például megfigyelhető a pompás kosbor sötétlila törzsalakja mellett a fehér színváltozat is.

Pompás kosbor törzsalakja Pompás kosbor fehér színváltozata

 

Mit érdemes tudni a mocsári kosborról? Ez a védett orchideafaj viszonylag széles elterjedésű (egész Európában előfordul), az üde rétek, mocsarak növénye. Hazánkban viszonylag gyakori a megfelelő élőhelyeken, a Nyírségben viszont csak kevés helyről ismert, itt ugyanis rendszerint a pompás kosbor (amely egy Kárpát-medencei bennszülött faj) helyettesíti. A mocsári és a pompás kosbor közeli rokonok, a közelmúltig csupán alfaji szinten különböztették meg őket. Természetvédelmi értéke 10000 forint.

A felfedezés tehát nagy jelentőségű, azt jelzi, hogy az Oláh-rét még annál is értékesebb, mint eddig gondoltuk.

Idén júniusban még érdemes kilátogatni a területre, és érdemes körülnézni Nyíregyháza többi rétjén-legelőjén is. A belvíz és a folyamatos csapadék miatt ugyanis ebben az évben rég nem látott pompában virítanak a vizes élőhelyek, és kosborból is jóval több van, mint az átlagos években. Az Oláh-réten például a felmérés során 5600 tő pompás kosbort találtunk, ami jóval meghaladja a tavalyi (3900) adatot.

Az Oláh-rét Természetvédelmi Területről szóló összes információ.