Sajtóközlemény
Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország
Budapest, 2010. október 18.

A gázáremelés nem ad megoldást a fosszilis energiafüggőségre
Az MTVSZ szerkezetváltást sürget

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ma bejelentette, hogy 2011 januárjától 1200 köbméternyi éves fogyasztás felett, sávos rendszerben emelkedik a gáz ára. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint azonban adminisztrációs eszközökkel nem lehet megoldani hazánk energiapolitikai nehézségeit és fosszilis energia függőségét, a megoldás egy szerkezetváltó törvény bevezetése lenne.   

Az árak emelésével és a sávos tarifarendszer bevezetésével nem csökken hazánk külföldi fosszilis energia függősége, ugyanakkor növekedni fognak az energia számlák és tovább erősödnek a szociális problémák. Hazánk függősége jelenleg rendkívül magas, földgázból 82%, kőolajból 86% és szénből 40%-os.  A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint új makrogazdasági modellre lenne szükség, amely a fosszilis energia helyettesítését ösztönözné egy integráló szabályozó rendszer bevezetésével. 

Az ország fosszilis energiahordozóknak való kiszolgáltatottságára és a gazdasági helyzet élénkítésére is választ adhat a Szövetség „Klímatörvény a fenntartható társadalomért” elnevezésű törvényjavaslata, amely ösztönzi a takarékosságot, a hatékonyságot, és a megújuló energiaforrásokat használó beruházásokat is.
A természetvédők a fosszilis energiafogyasztás szabályozásával, kamatmentes kölcsönnel és a zöld piac létrehozásával élénkítenék a gazdaságot.

Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke szerint új makrogazdasági modellre van szükség, melyet egy integráló szabályozó rendszer bevezetése tenne lehetővé. A szabályozó eszköz a strukturális átalakítások érdekében kamatmentes hitellel támogatja a társadalom szereplőit és létrehozza a környezetbarát termékek és szolgáltatások piaci kultúráját, és ezzel hajtóerőt ad a gazdasági fejlődésnek.

„Az emberek életminőségének növelése megköveteli az energiavédelemhez kapcsolódó törvény bevezetését. Magyarországon az alacsony jövedelmek, a rossz hatékonyságú fűtési rendszerek, valamint az elavult épületek miatt egyre többen nem tudják kifizetni a számláikat. A „Klímatörvény a fenntartható társadalomért” ezért a visszatérülő alap formájában nyújtana bárki számára, akár kezdőtőke nélkül kamatmentes hitelt, olyan beruházások végrehajtására, melyek segítségével a későbbiekben csökkenthetik energia számláikat”- hangsúlyozta Farkas István.

A csatolt mellékletben részletesebben olvashatnak a "Klímatörvény a fenntartható társadalomért" javaslatról.

További információ:
Farkas István, ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06-70-340-8801
Csonka Martina, kommunikációs asszisztens, Magyar Természetvédők Szövetsége, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06-70-940-5975