Kérdések és válaszok a napkollektorról

Miért is építsünk napkollektor rendszert?

-         Mert kora tavasztól késő őszig 40-60 Co-os melegvizet szolgáltat és a felhasznált energiáért senki sem hozza a számlát.

-         Mert kettő-három modul (3-4,5 m2, a fogyasztástól függően) biztosítja egy négytagú család éves melegvíz igényének 70%-át. A fennmaradó részt a meglévő, hagyományos rendszer állítja elő, amely szerves része a SOLAR körnek.

-         Mert a napenergia nem szennyezi a környezetet, megújuló energiaforrás.

 Mire lehet használni?

-         Használati melegvíz előállítására.

-         Uszodák, medencék vizének melegítésére.

-         Épületek kiegészítő fűtésére.

 Miért a napműhelyben?

-         Azért, mert így olcsóbb.

Azért hoztuk létre Magyarországon a műhelyhálózatot, hogy a vállalkozó kedvű emberek számára megteremtsük a sajátkezű kollektorépítés feltételeit elérhető áron. A jelentkezők a műhelyekben egy hétvégi kurzuson szakemberek segítségével elkészíthetnek egy vagy több modult. Ehhez az alapanyagot, az előkészített elemeket és a szerszámokat biztosítjuk. Az elkészült modulok beszerelését házilag elvégezheti mindenki, de a munkát meg is rendelheti.

 Mi az a napkollektor?

A síkkollektor olyan berendezés, amely a Nap sugárzó energiáját hővé alakítja, amit használati melegvíz előállítására, medencék vizének melegítésére és lakóházak fűtés-kiegészítésére használhatunk.

 Milyen az alakja?

Formáját tekintve változatos lehet, csak a felhasználandó anyag nagysága és a beépíthetőség szab határt. Standard formája a 2000x807 mm-es téglalap, melynek magassága 70 mm, súlya 28 kg.

 Hol lehet elhelyezni?

A kollektor önhordó kerettel rendelkezik, de nem elég merev, hogy önmagában elviselje a szél-, illetve hóterhet. Ezért keretre, állványra különállóan, vagy tartók közbeiktatásával közvetlenül a tetőre lehet szerelni. A standard méretű kollektorok álló elrendezésűek.

 Milyen anyagokból áll?

A kollektor csapolt fenyőfa keretbe (1) beépített vörösréz csőből és hőelnyelőből (2) áll, hátrészén hőszigeteléssel (3), előlapként üreges polikarbonáttal (4) lefedve. Szigetelése EPDM gumibetét. A külső burkolat a tetőbe integrált szerelésnél bádogosanyag, míg külső elhelyezésnél horganyzott szénacél (5) műanyag porszórásos felületkezeléssel.

 Milyen elemekből épül fel egy napkollektor rendszer?

A rendszer főbb elemei a kollektor, a solar bojler, a keringető szivattyú, a tágulási tartály, a vezérlés, a rézcsővezeték és a hőszigetelés.

 Érdemes beruházni egy napkollektor rendszerbe?

A teljes rendszer beruházási költsége egy négytagú család esetén használati melegvízhez 180-400 e Ft, rendszerfüggően. Nagyon sok múlik azon, hogy ki milyen anyagot tud olcsón beszerezni és mennyire szeret barkácsolni. Ennek megfelelően a megtérülési idő függ a beruházási költségektől, a melegvíz használatának mértékétől és a folyamatosan emelkedő energiaáraktól. Ezeket figyelembe véve a beruházás 3-10 év alatt térül meg. Ezt követően ingyen és környezetbarát módon állítja elő az éves melegvíz 60-70%-át. A mai energiaárakkal számolva ez évi 20-70 e Ft megtakarítást jelent.

 Mennyi ideig használható és kell-e karbantartani?

A teljes rendszer – kisebb karbantartásokkal – 20 évet probléma nélkül üzemel. Ezt követően az elöregedett részek cseréjével, karbantartással még hosszú időre biztosítani lehet a működését.

 Télen le kell engedni a rendszert a fagyveszély miatt?

A hőcserélőben és a kollektorban fagyálló folyadék kering, ezért a rendszer egész éves működése biztosított. A fagyálló folyadék biológiailag ártalmatlan összetételű, ami szabályos működés mellett nem kerülhet a melegvízbe. A fagyálló folyadék használata azért is előnyös, mert nincs probléma a vízkövesedéssel.

 És amikor nem süt a nap?

A solar kör szerves része a hagyományos melegvizes rendszer, ami lehet gáz-vagy villanybojler. A rendszer vezérlése folyamatosan méri a melegvíz hőmérsékletét és amennyiben a napenergia nem tudja előállítani a megfelelő hőmérsékletet, bekapcsolja a hagyományos rendszert. A napsütéses téli napokon a solar kör előmelegíti a vizet, ezzel is energia-megtakarítást eredményezve.

 Mekkora tárolótartályra van szükség?

Ez mindig a vízfogyasztás mértékétől függ, egy négytagú családnak egy 200 literes bojler elegendő. Erre alkalmas a hagyományos villanybojler, ami átalakítható solar bojlerré.

 Mennyi idő alatt lehet elkészíteni?

A résztvevők egy hétvégi kurzuson meg tudnak építeni legalább két darab standard méretű kollektort.

 Hogy illik a házamhoz?

A kollektor minden tetőre felszerelhető és beázásmentesen illeszthető a tetőfedő anyagokhoz. Ha nem kívánják a tetőre szerelni, egy saját lábon álló, külső állványra is rögzíthető. (pl. a ház vagy a medence mellett)

 Biztonságos?

A napkollektoros melegvíz-előállító rendszer minden más hagyományos melegítő berendezésnél biztonságosabb.

 Kapcsolható a meglévő rendszerekhez?

Igen, minden szabályozható hagyományos rendszer kiegészíthető napkollektorral. Az újonnan kialakításra kerülő napkollektoros rendszereknél is feltétlenül szükséges egy rásegítő vízmelegítő berendezés (villanybojler, gázkazán stb.) kialakítása.

 Miért környezetbarát?

Minden energiafelhasználás, ami fosszilis energiahordozókon alapul, környezetszennyező, mert az elégetett fűtőanyagok égéstermékei szennyezik a környezetet. Ezért ha takarékoskodunk az energiával, vagy megújuló, tiszta energiaforrásokat használunk (ilyen a napenergia is), környezetbarát módon járunk el.

Napkollektor a házban - III. módosított kiadás – A BAZ Megyei Környezetvédelmi és Területfejlesztési Kht kiadványa

Kérdések a napkollektorról - plakát - az Energia és Környezet Alapítvány kiadványa