Nyakunkon a tavasz, éled a természet! Minden érdeklődőt szeretettel várunk egy bokortanyasi madárgyűrűzésre és odúkészítére, természet- és tanyanézéssel egybekötve. Időpont: 2016 február 27., szombat, 8-13 óráig. Helyszín: Nyíregyháza-Istvánbokor 14.

Egyesületünk egyik közkedvelt programja minden a sok éve minden tél végén rendezett madárodú-készítés, amelynek szokásos helyszíne a Sóstói-erdő. Ezúttal viszont a bokortanyák vidékén szeretnénk köszönteni és segíteni a költésre készülő madarakat.

A Nyíregyháza környéki tanyák vidéke igazi madárparadicsom, de akár a kertvárosi övezetben vagy lakótelepek parkjaiban is sokat tehetünk megfelelő odúk készítésével és szakszerű kihelyezésével a madarak odacsalogatásáért és költésük elősegítéséért. A jelenlegi program során az ilyen környezetben legjobban alkalmazható odútípusok barkácsolásában lehet részt venni, és az érdeklődők élő példát is láthatnak arra, hogy egy ház körül hogyan lehet ezeket megfelelően elhelyezni, hogy cinegéket, vörösbegyeket, rozsdafarkúkat, esetleg búbosbankát vagy kuvikot csalogassunk a környezetünkbe.

A ház körül kirakott odúban akár kék cinege is költhet

Az odúkészítés közben ornitológus szakember közreműködésével madárgyűrűzést is szervezünk, így a látogatók testközelből is megfigyelhetik a ház körül élő, szakszerűen befogott, majd a jelölőgyűrű elhelyezése után szabadon engedett madarakat.

A gyűrűzés céljából befogott madarak közelről is megtekinthetők

Részletek és fontosabb tudnivalók:

Időpont: 2016. február 27. szombat. Kezdés: 8:00. A program zárása: 13:00. Ezt követően viszont az érdeklődőket (időjárástól függően) egy kisebb kirándulásra hívjuk a kb. 1 km távolságban levő Nagyszék (Hosszúháti-tó) megnézésére.

Helyszín: Nyíregyháza-Istvánbokor, a 14-es házszámot viselő tanya (Vigyázat, a Google-térképeken a helyszínt hibásan, Istvánbokor 4-6-8 számokkal jelzi). Koordináták: É: 47,93796; K: 21,641046. Részletesebb útbaigazítás és mórickarajzos térkép lentebb található*. A programot megelőzően a kritikus pontoknál útjelző táblákat helyezünk el. A helyszín megismerhető könnyen: egy kis dombocskán álló sárga színű tanya, bejárata előtt zöld tanyasi postaládákkal. Jó idő esetén kora reggeli biciklis csapatvezetést biztosítunk, amely a "Repülő híd" kertvárosi lábától indul, pontosan 7:45-kor.

Íme a program helyszíne (bár hóember most nem lesz).

Mindenkit szívesen látunk, aki segít fűrészelni, csavarozni, fúrni, faragni, szögelni. A szükséges anyagokat, szerszámokat valamint egy kis forró frissítőt, harapnivalót biztosít a szervező E-misszió Egyesület. A gördülékenyebb lebonyolítás érdekében természetesen örömmel vesszük, ha önkénteseink is hoznak egy kis forró teát, szíverősítőt, nassolnivalót, továbbá bármikor-jól-jöhet típusú barkácsolós eszközöket (akkus fúró, kézi fűrész, fogó, kalapács, stb.). Az akció során közösen készített odúkat egyesületünk a Sóstói-erdőbe és a bokortanyás térségbe helyezi ki.

Nem látta még új bokortanya-honlapunkat? ide kattintson!

További információ: dr. Szigetvári Csaba projektvezető: 20/512-3311 – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

 

*Segítség a megközelítéshez:

A helyszín javasolt biciklis és autós megközelítése (kattintásra nagyobbra vált)

A helyszín Nyíregyházáról gépkocsival legkönnyebben úgy közelíthető meg, hogy a 36-os útról az újonnan elkészült nyugati elkerülő útra hajtunk rá a körforgalomnál, majd az elkerülő úton az első körforgalomnál az első kijáraton (Rókabokor felé) lehajtunk. Itt még mintegy 400 méteren át aszfaltos út van, majd miután ez elfogy, egy (bal kézre eső tanya után) az első lehetőségnél le kell kanyarodni balra, aztán csak egyenesen, kb. 500 m. földút megtétele után a célnál vagyunk. Másik lehetőség, (ha nagy a sár, inkább ez utóbbi javasolt) hogy a nyugati elkerülőn az első körforgalomnál nem hajtunk le, hanem tovább haladunk, majd ezt követően kb. 1 kilométer után lehajtunk jobbra, Polyákbokor felé. A kis bekötőúton elmegyünk Polyákbokorig, majd közvetlenül az első ház előtt lefordulunk jobbra, egy nyárfás erdő mentén haladó földútra. Innen aztán egyenesen, kb. 600 méter után a célnál vagyunk.

Ha kerékpárral szeretnénk menni, akkor a Kertvároson keresztül menjünk el a Szélsőbokori út déli végéig. Itt forduljunk rá jobbra az úgynevezett Rókabokori útra, amely helyenként zúzott köves, helyenként pedig javított földút. Ez az út egyenesen elvezet a nyugati elkerülő útig (menet közben látunk majd szép szántókat, gyümölcsösöket, marhalegelőt, a Simai-főfolyást, stb.), ahol óvatosan hajtsunk be a körforgalomba, és hajtsunk ki a második kijáratnál (Rókabokor felé). Ezután rögtönk kanyarodjunk le balra, így rájutunk egy zúzottköves útra, amely párhuzamosan halad a nyugati elkerülővel. Erről a murvás útról kb. 400 méter után lesz jobbra egy letérő, amelyet akácos fasor kísér. Erre a letérő földútra nyargaljunk át, és csak menjünk tovább egyenesen (vagyis ahogy az út kanyarog), és mintegy 600 méter után a helyszínen vagyunk. Figyelem: a nyugati elkerülő úton TILOS a kerékpározás! Frissítés: Mivel elég sok eső lezúdult szerda reggelre, sárosak lettek sokhelyütt a földutak. Ezért javasolunk kisebb földút-szakaszokkal járó útvonalat is. A leginkább sármentes (viszont forgalmasabb úton haladó) verzió, ha a Simai úton megyünk, majd a Polyákbokor felé mutató táblánál rákanyarodunk a polyákbokri bekötőútra.  A kis bekötőúton elmegyünk Polyákbokorig, majd közvetlenül az első ház előtt lefordulunk jobbra, egy nyárfás erdő mentén haladó földútra. Innen aztán egyenesen, kb. 600 méter után a célnál vagyunk. Harmadik verzió, ha a Tiszavasvári út mentén újonnan átadott kerékpárúton haladunk, majd Salamonbokornál (tábla nem jelzi) lekanyarodunk balra. Hangulatosan kanyargós, burkolt úton végigtekerünk Salamonbokron, majd miután földútba vált az út, egy négyes útkereszteződésnél találjuk magunkat. Itt jobbra fordulunk - ez az út egyenesen elvezet a nyugati elkerülő útig, ahol óvatosan hajtsunk be a körforgalomba, és hajtsunk ki a második kijáratnál (Rókabokor felé). Ezután rögtönk kanyarodjunk le balra, így rájutunk egy zúzottköves útra, amely párhuzamosan halad a nyugati elkerülővel. Erről a murvás útról kb. 400 méter után lesz jobbra egy letérő, amelyet akácos fasor kísér. Erre a letérő földútra nyargaljunk át, és csak menjünk tovább egyenesen (vagyis ahogy az út kanyarog), és mintegy 600 méter után a helyszínen vagyunk.