Milyen eredményekkel szolgált a 2015 novemberi madárgyűrűzés a Szelkó-tónál? Megtudhatjuk Petrilláné Bartha Enikő madárgyűrűző szakember összefoglalójából.

 

Immár hagyományosnak tekinthető őszi szelkó-tavi gyűrűzésünket november 12-15. között tartottuk meg. Az E-misszió Egyesület munkatársainak segítségével még előző nap kivágtuk a hálóhelyeket és kitettük összehúzva a hálókat. Ekkor még ragyogó, szélcsendes időnk volt. Sajnos az időjárás a továbbiakban már nem volt ilyen kegyes hozzánk, első munkanapunkon már ködös, nyúlós reggelre ébredtünk, s bár pénteken a nap is előbukkant, a szél egyre erősödött, időnként viharossá is fokozódott. Így szinte csoda, hogy a 15, majd az utolsó két nap 20 hálóval 17 faj egy híján 200 egyedét sikerült meggyűrűzni, s ebbe bele sem számoltuk a több mint 20 mezei verebet, melyet nem jelöltük, valamint azt a visszafogott, új gyűrűs madármennyiséget, melynek száma napról napra nőtt. Korábbi évek gyűrűzéséből 8 példány került meg: 2 széncinege, 2 vörösbegy, 3 fekte rigó, és a legérdekesebb egy 5 éve jelölt ökörszem, mely matuzsálemnek számít.

Zöld küllőt is sikerült gyűrűzni - Nagy Tibor felvétele

Az elmúlt évekhez hasonlóan a kékcinege (68 pd.) és a fekete rigó (39 pd.) vezetett, őket követték a széncinegék (29 pd.) és két csapat őszapó (21 pd.). Az „apróságokat” rajtuk kívül a sárgafejű királykák (5 pd.), az ökörszemek (8 pd.) és a hegyi fakuszok (5 pd.) képviselték, míg a legnagyobb egy szajkó és egy gyönyörű zöld küllő hím volt. Azért akadt néhány téli vendég is, 4 süvöltőt és egy szőlőrigót fogtunk, de meglepetésünkre még itt felejtette magát egy csilcsalpfüzike és egy barátposzáta is. Egyetlen napsütéses reggelünkön ő még énekelgetett is.

Az ökörszem 5 év után is visszatért - Hankószki Ágota felvétele

Ezévben négyen is vállaltuk, hogy kint alszunk, köszönet mindazoknak, akik a barátságtalan időjárás ellenére is szedték a madarak mellett a rengeteg falevelet, állták a szelet, kísérték nyílt napunkon a látogatókat! Szombaton rekord számú ember volt kíváncsi munkánkra és a madarakra, több mint hatvanan jöttek el a Szelkó-tóhoz.

A legkisebb madarakra is sokan voltak kíváncsiak - Nagy Tibor felvétele

Nemcsak a befogott madarakat fotózhatták, hanem a tavon fellelhető tőkés- és kanalasrécéket, illetve és egy csörgőrécét, továbbá spektíven keresztül figyelhették a nagy kócsagokat, szürkegémeket, sirályokat és egy késői kanalas gémet.

Az utolsó napon az eső is megeredt, így külön köszönet azoknak, akik a végsőkig kitartottak, és segítettek a hálók összeszedésében. Meglepetésként mindannyian vihettünk haza a Szigetvári Csaba által gyűjtött kései laskagombából. Azért az eső és a köd is jó valamire…

Bár kiemelkedő eredményekkel, ritka fajokkal idén nem szolgálhattunk, de örülök, hogy a sorozat nem szakadt meg, az érdeklődés bizonyítja, hogy jövőre is érdemes lesz az akciót megismételni.

 


 

11.12.

11.13.

11.14.

11.15.

Össz.

P.caeruleus

20

32

12

4

68

P.major

10+2

11

7

1

29+2

E.rubecula

5+1

6

+1

-

11+2

C.chloris

1

-

-

-

1

G.glandarius

1

-

-

-

1

T.merula

14+1

17

6+2

2

39+3

C.coccothraustes

1

-

-

-

1

R.regulus

3

-

2

-

5

C.familiaris

3

1

1

-

5

T.troglodytes

11

3+1

2

-

8+1

Ae.caudatus

-

-

-

10

21

F.coelebs

-

1

1

-

2

P.viridis

-

1

-

-

1

T.iliacus

-

1

-

-

1

Ph.collybita

-

-

1

-

1

P.pyrrhula

-

-

3

1

4

S.atricapilla

-

-

-

1

1

Par. montanus

Kb. 20 pd.

 

72+4

73+1

35+3

19

199+8

 

Köszönjük Enikőnek, a helyszínt rendelkezésünkre bocsátó Szabolcsi Halászati Kft.-nek és mindenkinek, aki segített és eljött!

 

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.