Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2016. november 17-20. között ismét madárgyűrűző tábort szervez a nyíregyházi Szelkó-tónál. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, különösen szombati (november 19.) családi napunkon!

Mi ez az egész?

Ki ne szeretne kézzelfogható közelségbe kerülni a környezetünkben élő, mindennapjainkba színt és zenét varázsoló madarakkal? Az érdeklődők mindezt most - szakemberek közreműködésével - megtehetik, a hagyományos novemberi madárgyűrűző táborban és családi napon, a Nyíregyháza melletti Szelkó-tónál.

A madárgyűrűzés egyúttal fontos kutatási tevékenység, a szakemberek ennek segítségével kapnak képet egy terület madárvilágának változásáról, egy-egy faj állományának növekedéséről vagy csökkenéséről, a vonulási szokásokról stb. Az E-misszió Egyesület Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember, gyűrűző segítségével évek óta megszervezi a november közepi madárgyűrűző tábort a Szelkó-tó mellett, ahol évről-évre tucatnyi fajhoz tartozó madarak százainak lábára kerül jelölőgyűrű.

Az eddigi évek tapasztalatai alapján hétköznapi, jól ismert madaraink (cinegék, fekete rigó, vörösbegy), és rejtett életmódú (pl. fakusz, ökörszem) fajokon túl számos látványos téli vendéggel (süvöltő, királykák) és olykor néhány különlegességgel (fenyőrigó, barna zsezse) is találkoztunk már a korábbi gyűrűzések során.


Hogyan vehetek részt?

Aki szeretne részt venni, akár egy-két napra vagy csak egy délutánra is, jelentkezzen! A látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati (november 19-i) családi nap alkalmával várjuk, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadjuk (viszont kérjük, hogy aki nem szombaton érkezik, az legalább egy nappal korábban telefonon egyeztessen a szervezőkkel). További információ:

Petrilláné Bartha Enikő: 70/249-2407

Szigetvári Csaba: 20/512-3311 – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.com

 

Megközelítés:

A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlőből a régi TSz. telephely útján lehet lemenni a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely egy felüljáróba torkollik, ezen át kell hajtani. Aljában sorompó, amely az esemény időtartama alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amit a gazdaság lehalászáskor használ. Ez lesz a madárgyűrűző bázis, amely egy ezüstfás ("olajfüzes") fasorban van - messziről látszik, bal kéz felől.

A kijutást mindenkinek magának szükséges megoldania. Célszerű autóval, kerékpárral jönni, de Rozsrétszőlőig ki lehet jutni a 3 számú autóbusszal is (menetrend itt letölthető).

A részvétel ingyenes. A tábor önellátó, kérjük tehát hogy az eseményre kilátogatók maguk gondoskodjanak ételről és italról, esetlegesen szállásról (sátorról). Távcsövet is érdemes hozni!

 


Várunk szeretettel!

Petrilláné Bartha Enikő (gyűrűző) és az E-misszió Egyesület munkatársai

Térkép a megközelítéshez: