Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2015. szeptember 19-én madárgyűrűző bemutatót szervez Bálintbokorba, amire várunk szeretettel minden érdeklődőt! A programhoz kapcsolódóan lehet csatlakozni kerékpáros csapatunkhoz, amely a bokortanyák útjain kanyarogva közelíti meg a madárgyűrűzés helyszínét.

 

Helyszín: Bálintbokor 35-36., az E-misszió Egyesület tanyája. (Koordináták: 47,88283; 21,646428).

Időpont: 2015.09.19. (szombat) 8:00-17:30 ig.

Megközelítés: egyénileg, illetve érdemes csatlakozni kerékpáros csapatunkhoz, amely reggel 8:30-kor indul a nyíregyházi vasútállomás elől (részleteket ld. lentebb), csoportos visszaindulás ideje megbeszélés szerint. Gépkocsis megközelítés esetén javasolt útvonal: katt ide (térkép).

A részvétel ingyenes!

A madárgyűrűzésről:

Mindenki számára feltűnik, hogy sok, nyáron közönségesen előforduló madár egy része télire eltűnik, helyükre más fajok érkeznek, amelyek a tavasz beköszöntével újra kicserélődnek a fészkelő fajok egyedeivel. A vonulás néhány fontosabb jellemzője,már régóta ismert, azonban még sok tisztázatlan kérdés merül fel a mai napig. Melyik madár milyen útvonalat választ? Milyen élőhelyeken pihen meg útja során? Hol tölti pontosan a telet?

A madárgyűrűzés olyan kutatási módszer, amely során sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról, illetve az eredmények hozzájárulnak a populációváltozások hátterében húzódó okok felderítéséhez.

Madarászok munkában - Nagy Tibor felvétele

A felmérés segítségével szeretnénk pontosabb képet kapni a Bokortanyás térségben előforduló és azon átvonuló énekes madarakról, valamint a programon részvevőket megismertetni a terület élővilágával.

A jelen lévők ornitológus szakértőnk segítségével kis szerencsével közelről is megszemlélhetik a területre jellemző cinkéket, pintyféléket, rigókat, harkályféléket, illetve a nagy útra induló füzikéket, poszátákat, vörösbegyeket is.

Meggyvágó - Szigetvári Csaba felvétele

Kerékpáros természetnéző tanyajárat részletei:

Indulás reggel 8 óra 30 perckor, a nyíregyházi vasútállomás elől. Innen a 10 kilométeres utat Bálintbokorig laza nézelődős tempóban tesszük meg (40-60 perc), természetvédelmi szakértői kalauzolással. Érintjük a sziki őszirózsás virágdíszbe öltözött réteket Mandabokor mellett, és a Natura 2000 hálózatba tartozó Simai úti lőtér homokpusztáját is. Bár az út legnagyobb részét kis forgalmú utakon tesszük meg, kérjük mindenki hozzon magával láthatósági mellényt, és műszakilag alkalmas állapotú, a KRESZ előírásainak megfelelően felszerelt biciklit. Távcsövet is érdemes hozni!

Sziki őszirózsák Mandabokornál - Nagy Tibor felvétele

További információk:   Tóth Pál – 70/249-2407 – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szigetvári Csaba – 20/512-3311 – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.