A hír: húsz önkéntesünk részvételével kitettük az odúkat a Sóstói-erdőben. A cinkék már lesik.

"Egy nap az erdőért!" kezdeményezésünk újabb programja is sikeresen lezajlott. Szombaton, azaz február hatodikán a nem túl barátságos idő ellenére sikerült néhány óra alatt kihelyeznünk a két héttel korábban összebarkácsolt fészekodúkat. A kezdeti technikai nehézségek ellenére önkénteseink igen lelkesen és kreatívan vettek részt a munkában.

Az odúk nagy része az erdei tornapályától északra levő 20/A erdőrészletbe került, ahol teljesen hiányoznak az idős, odvas fák. A cinkék már nézegetik őket, ami nem is csoda, hiszen a közelben az elmúlt hónapokban idős állományt vágtak le (és az Ózon-panzió öreg fáit is megritkították), és ezáltal sok természetes odú elpusztult.

A mesterséges fészekodúkat egyedi jelzéssel láttuk el, és rögzítettük fő adataikat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület útmutatásai alapján. A későbbiekben rendszeresen ellenőrizni fogjuk állapotukat, nyomon követjük a fészkelést, és elvégezzük a szükséges karbantartást. Az odúk pontos geokoordinátáinak megadásában a Nyírerdő Zrt. nyújt segítséget.

Ezúton is nagyon köszönjük a részvételt mindenkinek!

 

 

Az eseményről készült fotógalériánkhoz katt ide!

Projektünket a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld forrás" programja támogatja.