Október 16-án és 17-én több kiló vadalmát, vadkörtét, tölgymakkot gyűjtöttünk. Köszönjük a résztvevőknek! A vállalkozó kedvűek számára volna még egy kis teendő. Lássuk a részleteket:

Aki olvasta korábbi szívhez szóló felhívásunkat, az tudja, hogy október 16-17-én "erdészeti szaporítóanyagot", azaz tölgymakkot, vadkörtét, vadalmát, és egyéb őshonos erdőalkotók (pl. galagonya) terméseit gyűjtöttük a Sóstói-erdőben. A kevéssé kedvező időjárás ellenére önkénteseink lelkesen gyűjtögettek az avarban , tudva, hogy az összegyűjtött termések a Nyírerdő Zrt. közvetítésével a soron lévő erdőfelújításokban, telepítésekben kerülnek felhasználásra.

A vackortúra résztvevőinek unokái tehát méltán mutogathatják majd az ő unokáiknak a Sóstói-erdő évszázados tölgyfái alatt sétálgatva: "Nézzétek, Eufrozina és Kende: ezt a hatalmas tölgyfát nagyanyád és nagyapád gyűjtötte még makk-korában!"

 


 

Azonban azok sem maradtak le erről a történelmi lehetőségről, akik nem tudtak eljönni a makk- és vackorgyűjtésre! Volna ugyanis néhány kiló vadalmánk, amit a Sóstói-erdőben gyűjtöttünk össze. Hogy el lehessen ültetni az őszi erdőfelújításokban, ki kellene magozni az almácskákat. Sajnos a vadalma, ez az erdei jószágok által is igen kedvelt, virágjával számos rovart vonzó vadgyümölcsfaj a mai erdőgazdálkodási formák mellett erősen megritkult a Sóstói-erdőben (alig tucatnyi példányát ismerjük), ezért szükség lenne a rásegítésre.

 


 

Szóval kinek volna kedve almát magozni? Nem túl megerőltető, otthon is jól végezhető elfoglaltságról van szó. Aki úgy gondolja, hogy meg tudna pucolni néhány marék almát, kérjük, jelentkezzen az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy telefonon (42/423-818).

Előre is köszönjük!

A projektet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld Forrás" programja támogatja (K-36-09-00196W).