A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának működésével kapcsolatosan...

Ellehetetlenülnek a civil szervezetek

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) működésével kapcsolatosan (JNO-696/2011)

A teljes állásfoglalás letöltése: [PDF; 124 Kbyte]

A biztos több civil szervezet jelzése, illetőleg panasza alapján indított vizsgálatot a KÖTHÁLÓ működésének ellehetetlenülése miatt, de a vizsgálat során nyilvánvalóvá vált, hogy a hálózat működésének forrásaival kapcsolatos alkotmányos aggályok az egész zöld civil szektorra jellemzőek. A vizsgálata során az ombudsman megállapította, hogy a civil szektor részére 2012. évre előirányozott források mértéke nem felel meg az egészséges környezethez való jog érvényesítéséhez szükséges követelményeknek, mivel a forrásokat az Országgyűlés olyan mértékben kívánja csökkenteni, hogy az gyakorlatilag ellehetetleníti a civil szektor működését. A biztos kezdeményezéssel fordult az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságához és az előterjesztőhöz, hogy a fenti javaslat vitája során az irodánk által említett szempontokat szíveskedjen érvényesíteni, valamint kezdeményezte, hogy a vidékfejlesztési miniszter a pályázati vagy egyedi döntés alapján biztosítható források felhasználásával tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a KÖTHÁLÓ által ellátott feladatok folyamatosan biztosítottak legyenek a jövőben is.