Ismerjük fel, hogy az autók részei a problémának! - A környezetért mindenki felelős - A csökkenő autóhasználat előnyei - Mit tehetünk? - Hogyan vezessünk, ha elkerülhetetlen?

 

 

 

Ésszerű autóhasználat

A KÖTHÁLÓ kiadványát itt letöltheti: http://kothalo.hu/kiadvanyok/autok.pdf

Ismerjük fel, hogy az autók részei a problémának!

A közlekedés elengedhetetlen része a modern életnek. A kisközösségekhez kötött társadalmaktól gyorsan eljutottunk odáig, hogy a nemzetközi utazás már mindennaposnak számít. Azonban ez az ugrás sokkal többe került és kerül a környezetnek és a társadalmaknak, mint amennyire a köztudatban van. Szórólapunkkal szeretnénk megvilágítani a motorizált közlekedés által okozott problémákat, és lépéseket javaslunk a gépkocsik ésszerű, megfelelő használatához.

Az autó a jólét mércéje, szabadságot és rugalmasságot biztosít. A tizenévesek egyik leghőbb vágya, hogy megszerezzék a jogosítványt és saját kocsijuk legyen. Az autós reklámok által sugallt szabadság és rugalmasság azonban súlyos önámítás eredménye. Az állam hatalmas mértékű nyílt és rejtett támogatásokat nyújt az autózásnak, így az élet más területeitől (egészségügy, oktatás, kultúra, vállalkozások fejlesztése, környezetvédelem, munkabérek, nyugdíjak stb.) kénytelen pénzt elvonni, s így teszi olcsóbbá az autózást. Ezt a gyakorlatot az Európai Unió és az OECD is tarthatatlannak minősítette.

Szomorú tények

Az utakon lévő autók 70 százalékában a sofőr egyedül utazik. Emellett az utazások többsége alig néhány kilométeres – túl rövid ahhoz, hogy a katalizátor bemelegedjen és elkezdje csökkenteni a szennyezőanyag-kibocsátást. Ezeknek az utaknak jelentős része biztosan megtehető volna gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedési eszközzel, akár az autónál gyorsabban is.

A csúcsforgalmi közlekedés 20 százalékát azok az autók adják, amelyekkel a gyerekeket viszik iskolába. Ezek a gyerekek később jelentős hátrányt szenvednek az élet számos területén a nem autózó családok gyermekeivel szemben.

Az autóhasználat miatt a nagyvárosokban a légszennyezettség nitrogén-dioxid és szálló por tekintetében rendszeresen meghaladja a határértékeket. Ez akár tízszer annyi halálesetet okoz, mint a közúti balesetek. Minden hetedik gyerek asztmában szenved, a közlekedésből származó szennyezés pedig asztmás rohamot válthat ki. Az elmúlt 20 évben az asztmások száma például Budapesten 10-szeresére, a tüdőrákosok száma több mint háromszorosára emelkedett, főként az autózás miatt. Az autók kibocsátása felelős a légkör szén-dioxid-tartalmának 19%-áért is, amely ha nem is mérgező, de a fő üvegházhatást okozó gáz.

Az autózás és az azt kiszolgáló iparágak (olajipar, autógyártás) a következő problémák forrásai:

 • zaj- és légszennyezés

 • erőforrások felhasználása/fogyasztása

 • globális éghajlatváltozás

 • a földek felaprózódása, a közösségek felosztása

 • forgalmi dugók, zsúfoltság

 • savas esők

 • balesetek

 • társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, munkanélküliség, növekvő bűnözés

 • import energiahordozóktól való függőség növekedése

 • óriási terhek, melyeket a társadalom és nem az autótulajdonos visel

 • háborúk, terrorfenyegetettség az olaj miatt

 • fajok gyorsuló ütemű kihalása

 • éhínség (a /bio-/üzemanyagok előállítása elveszi a helyet az élelmiszertermeléstől)

 • épített környezet, kulturális örökség pusztulása, lerombolása

 • tömegek megbetegedése

 

A környezetért mindenki felelős

A környezetünk, egészségünk és jólétünk függ saját cselekedeteinktől és másokétól is. Több lehetőség is van, ami csökkenti az autóhasználatot és egyúttal előnyös saját és mindannyiunk egészsége szempontjából, mert:

 • tisztább levegőt szívhatunk/lélegezhetünk be

 • a gyaloglás és a kerékpározás javítja edzettségünket

 • csökken a közlekedésből származó zaj

 • több pénze marad az államnak közjóléti szolgáltatásaira

 • megmaradnak közösségi tereink

A csökkenő autóhasználat előnyei

 • kevesebb a forgalmi dugó

 • kevesebb az üzemanyag-fogyasztás, ami az értékes, nem megújuló olajkészletek megtakarításával jár

 • szorosabbá válhat kapcsolatunk szomszédainkkal, ez segíthet erősíteni a közösségeket

 • az utak biztonságosabbá válhatnak mindenki, de különösen a gyerekek és az idősek számára

 • csökken a környezeti károkat okozó savas eső és a globális felmelegedés mértéke

 • nagyobb függetlenség a gyerekeknek, amikor már elég idősek (az általános iskoláskorú gyerekek felét autón viszik iskolába!)

 • csökkenő bűnözés [meg kellene magyarázni!]

Mit tehetünk?

Ne menjünk el!

A találkozók – melyekre autóval indulnánk útnak – néha teljesen elkerülhetők. Próbáljuk meg kihasználni a telefon és a világháló adta lehetőségeket. Úgy szervezzünk programokat, hogy a lehető legkevesebb embernek kelljen utaznia. Tartsuk a találkozót:

 • abban az épületben, ahol a legtöbb résztvevő már ott van

 • a földrajzi középpontban

 • olyan helyen, ami útba esik (pl. munkába vagy munkából menet)

Taxi

Egy átlagos autó éves fenntartási költségeiből akár 3000 kilométert is utazhatunk taxival. Ha keveset autózunk, érdemes inkább a taxit választani, így az összes autófenntartással kapcsolatos tehertől megszabadulunk.

Autóvásárlás

Gondolkozzunk „zölden”, amikor új autót vásárolunk! A dízelautók rendkívül mérgező koromrészecskéket bocsátanak ki, ezért csak részecskeszűrővel ellátott modellt válasszunk. A legtisztább jelenleg kapható autók gáz- vagy hibrid-üzeműek. A kisebb motorok lényegesen kevesebb szennyezést és éghajlatváltozást okozó széndioxidot bocsátanak ki. Nagy hatással lehetünk az autógyártókra és szalonokra, ha olyan autóhoz ragaszkodunk, amely környezetkímélőbb.

Autómegosztás

Alakítsunk autómegosztást támogató csoportokat. Alacsony éves díj (plusz üzemanyag) mellett és előjegyzés alapján használhatók a közös autópark gépkocsijai.

Telekocsi

A telekocsi feltöltéséhez talán egy kis kitérőt kell tennünk, de az út teljes költsége mind környezeti, mind pénzügyi szempontból kevesebb. A telekocsi csökkenti a forgalmi dugókat és a környezetszennyezést. Lehetnek olyan kollégáink, akik a közelben laknak, és akikkel közös autóval tudnánk munkába járni. A telekocsi szórakoztató lehet és továbbra is élvezhetjük az autó kényelmét. Beszéljük meg kollégáinkkal, az iskolatársak szüleivel, hogy kinek mikor és hova kell mennie.

Munkában – a munkahelyünk is segíthet

Ha a munkahelyünk cégautót kínál fel, kérdezzük meg, hogy nem kaphatunk-e helyette tömegközlekedési bérletet. Esetleg vehet a munkahely néhány kerékpárt is az alkalmazottainak a rövidebb hivatali utakhoz.

Hogyan vezessünk, ha elkerülhetetlen?

Ha muszáj autót használni, mert például valami terjedelmes tárgyat kell vinnünk, gondoskodjunk arról, hogy a lehető legkevésbé szennyezzük a levegőt: a motort szakszerűen állíttassuk be és tartsuk karban, a gumiabroncsok mindegyikében legyen megfelelő a nyomás.

Üzemanyagot takarítunk meg és kisebb lesz a kibocsátás, ha kevésbé agresszívan vezetünk. A tervezett induljunk 10 perccel korábban, sokkal nyugodtabban fogunk vezetni.

Próbáljunk meg kitűzni egy célt, hogy egy héten hány alkalommal megyünk autóval munkába. Csak ezekre a napokra szervezzünk nagyobb távolságra helyszíni szemléket vagy értekezleteket. Útjainkat tervezzük meg előre, ha már autóba ültünk, intézzünk el olyan dolgokat, melyek más napokon szükségtelenné teszi az autóhasználatot.

Bevásárlás

A nagybevásárlásoknak Nyugat-Európában nem elengedhetetlen kelléke az autó, ott az emberek sokszor kerékpáros utánfutóval viszik haza, amit lehet. Vásároljon Ön is kerékpáros utánfutót, ennek segítségével meglepően sok esetben kerülheti el az autóhasználatot.

Nyaralás

A fejlett országokban idegenforgalmi húzóágazattá vált a kerékpáros nyaralás, a kerékpártúrázás. Ön kipróbálta már, milyen autó nélkül nyaralni? Egy megfelelően előkészített kerékpáros nyaralás hatalmas élmény. Keresse az útikönyveket és a kerékpáros nyaralásokat szervező utazási irodákat!

 

Kérjük, GONDOLKOZZON, mielőtt autójába ül!

Talán nem ez az egyetlen lehetőség, hogy eljussunk oda, ahova szeretnénk…

Csak akkor érhetünk el javulást környezetünk állapotában, ha valamennyien elfogadjuk, hogy mi magunk is felelősek vagyunk az általunk okozott szennyezésért. Akkor cselekszünk környezettudatos állampolgárként, ha kevesebbet autózva valósítjuk meg a munkánkat és más céljainkat is.

 

Hasznos honlapcímek:

www.levego.hu

www.criticalmass.hu

www.autoirto.hu

www.kerekparosklub.org

www.kothalo.hu