Hasznos információk a madárbarát városlakóknak.

 

Környezeti Tanácsadó Irodánkba egyre több aggódó madárbarát jelzi, hogy városunkban nap, mint nap elhullott vagy legyengült madarakra lel. Madaraink védelmében, alábbi írásunkkal szeretnénk segíteni.

A cinegék, erdei pintyek, rigók, vörösbegyek és még néhány madárfaj nem vonulnak délre, hanem nálunk töltik a telet. Ilyenkor szorgalmasan tisztogatják a fákat, elfogyasztják a rovarpetéket és bábokat, megeszik a téli álmot alvó kártevőket. Lecsipegetik a növények bogyóit, magvait. Ám ha zúzmara és hó fedi be a tájat, nem férnek az eleségükhöz, legyengülhetnek és elpusztulhatnak.

Sok embernek megesik a szíve a didergő madarak láttán. Amikor a meleg szobából kitekintünk a hófödte városra, szánakozva figyeljük a fázó, élelem után kutató madarakat. Legtöbben késztetést érzünk arra, hogy etetéssel megkönnyítsük a kis szárnyasok sorsát. Azonban nem mindegy, hogyan és milyen módon tesszük ezt, mert a jó szándék is vezethet színes vendégeink pusztulásához.

Melyek is a szabályai a madáretetésnek

Akkor kell elkezdeni az etetést, ha beálltak a nagy fagyok, illetve ha hó fedi be a tájat! Ha már elkezdtük az etetést, ügyeljünk arra, hogy az, folyamatos legyen! Ne hagyjuk cserben barátainkat, mert ezzel halálukat okozhatjuk! Csak télen etessünk!

Mivel etessünk?

A cinegék kedvelik az olajos magvakat (napraforgó, fél dió, kendermag, köles) és a szalonnát (a füstöletlen, fűszermentes szalonna a legjobb). A rigók szívesen fogyasztanak gyümölcsöket: almát, körtét, olajos magvakat.

Ha valakinek több ideje van, készíthet madárkalácsot. Olvasztott marhafaggyúba a fent említett magvakat szórja, ez megdermedve megakadályozza a magvak szétszóródását, a faggyú pedig még táplálóbbá teszi az eleséget.

Ne rakjunk ki kenyeret, mert ez a gyomorban bedagad, amitől a madarak elpusztulnak.

Mire figyeljünk, ha madáretetőt helyezünk ki!

Mindenképpen szem előtt kell tartani a madarak biztonságát! Ügyeljünk arra, hogy a macskák ne érjék el az etetőt! Műanyag flakonokat ne használjunk etetőként, mert ezeknek az éles pereme megvághatja az apró lábakat. Jó, ha fedett, szélárnyékos az etető, így a hó nem takarja be az élelmet.

Ha valaki nem készít etetőt, megteszi az is, hogy zsinórra felfűzi a szalonnát, madárkalácsot, gyümölcsöket és ezt akasztja ki. Ennek himbálózása még inkább felhívja a szén- és kékcinegék figyelmét.

Tudnunk kell azonban, hogy a madáretetésnek ez a formája természetvédelmi szempontból nem indokolt, azonban óriási szerepe lehet abban, hogy gyermekeinket a természet szeretetére neveljük.

Ha a fent leírt dolgokat betartjuk, biztosak lehetünk abban, hogy jó szándékunkkal nem ártunk szárnyas kosztosainknak.

Egyesületünk a természetvédelem és a környezettudatos szemléletformálás érdekében több madáretetéssel kapcsolatos programot kínál a téli időszakban. (Pl.: iskolai előadásokat tartunk a madáretetéssel kapcsolatban; madármegfigyelés a Sóstói erdőben).

Ajánlott oldalak: MME

További információ

Szőke Zsuzsa

E-misszió Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
Tel/Fax: 42/423-818

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.e-misszio.hu

Kérjük, támogassa adójának 1%-val a természet- és környezetvédelmet!

Adószámunk: 19214555-2-15 - Számlaszámunk: Szabolcs Takarékszövetkezet 68800109-11076302