Újabb kedvező fejlemények a védett fasor kapcsán: immár hivatalos levélben biztosította egyesületünket a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztálya, hogy az útszélesítés miatt nem fognak fákat kivágni.

A hivatalos levél megtekintéséhez kattintson ide.

 

Korábbi cikkünk a témában:

A Nyíregyházi Szent István utcán folyó fejlesztések kapcsán többeknek feltűnt, hogy a védett fasor egy része szemlátomást "útban van". Igyekeztünk utána járni, pontosan mi is lesz ezeknek a fáknak a sorsa. Nos: a helyzet biztató, de még nem dőlhetünk hátra.

Egyesületünk a számos lakossági megkeresés, valamint a sajtó útján értesült arról, hogy valami nincs rendben a Szent István utcán. S valóban: saját szemünkkel is meggyőződtünk arról, hogy egyik oldalon a félkész padka egyenesen nekimegy az egyik termetes japánakácnak, és további néhány fa is a nyomvonal "rossz oldalára" került.

Az észrevételek jogosak

Az ügy tisztázására kezdeményeztük a Fakivágást Ellenőrző Bizottság helyszíni szemléjét, és egyeztetést a kivitelező képviselőjével. A szeptember 20-i terepszemlén egyesületünk munkatársai mellett a Főkertész Úr és a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. munkatársa és az építésvezető volt jelen. Megtudtuk, hogy az észrevételek jogosak, de a probléma kezelése immár folyamatban van A kivitelező képviselője elmondta, hogy az érintett szakaszon fakivágás nem lesz, az építkezés egyelőre nem folytatódik, ugyanis a nyomvonalat módosítani fogják. Sőt, a már megépült padka egy szakaszon vissza lesz bontva. Az újabb (módosított) tervek elfogadásáig azonban egyáltalán nem nyúlnak a problémás szakaszhoz, így a visszabontás sem fog megindulni.

Lássuk a terveket!

Érdeklődésünkre megtudtuk, hogy a módosított nyomvonal tervezetét a Városháza Városfejlesztési Osztályán tekinthetjük meg. Az illetékesek készségesen be is mutatták az új nyomvonalat bemutató vázlatrajzokat. Ezek szerint a védett fákat érintő szakaszon a nyomvonal ki fogja kerülni a fákat (azaz nem kell kivágni őket), és az utca túlsó oldalán fogják megoldani a szükséges nyomvonal-szélesítést. Ott fák szerencsére nem állnak, viszont néhány lámpaoszlopnak új helyet kell keresni (ami többletköltségekkel jár majd).

Hátradőlhetünk?

Mindez biztató, ugyanakkor az új nyomvonaltervezetet még nem hagyta jóvá az illetékes hatóság. Erre még legalább 3-4 hetet várni kell, ráadásul valakinek rá kell majd bólintania a többletköltségekre is. Emellett a védett fákat is jogszabályok védik, és egyelőre senki sem kezdeményezte, pláne nem engedélyezte a kivágásukat.

Hivatalos szinten tehát megoldódni látszik a védett fák ügye, és reméljük, hogy a fák is kibírják addig. Sajnos ugyanis a munkálatok során némelyikük gyökere is kissé károsodott. Emellett, - mint a volt SZÉSE pályán álló, egy nagyáruház útjában levő megboldogult védett fehér nyárfa ügye is bizonyítja - az ilyen ügyek nem mindig hivatalos úton "oldódnak meg".