A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a hazai partnere a májusban zajló Európai Solar Days nemzetközi kampánynak (www.solardays.eu). Május 5 és 12 között minden évben arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket hazánkban.


SAJTÓANYAG

"Egy fényesebb jövőért"

Napos Napok kampány Magyarországon – 2011. május 5-12.


A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a hazai partnere a májusban zajló Európai Solar Days nemzetközi kampánynak (www.solardays.eu). Május 5 és 12 között minden évben arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket hazánkban. Azoknak a szervezeteknek, intézményeknek a csatlakozását várják, akik fontosnak tartják a napenergiában rejlő lehetőségek minél szélesebb körű elterjesztését, és ismeretségi köreik aktivizálásával hozzájárulhatnak a kampány kiszélesítéséhez.

Céljuk, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, beruházás bemutatására kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára. Mindemellett továbbra is fontos cél marad, hogy valamennyi területen csökkentsük fogyasztásunkat, azaz takarékoskodjunk a háztartásban és az intézményekben.

Miért fontos felhívni a figyelmet a napenergiára? Mert ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett: mindenki számára könnyen elérhető, tiszta, környezetkímélő energiaforrás. Még sok millió évig rendelkezésre fog állni. Kíméli a nyersanyagkészletet, kedvezően hat a helyi gazdaságra. Nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat, átalakítási, felhasználási költségei minimálisak.

„Közelebb hozzuk a Napot”

A kampány nem szab kereteket: bármilyen rendezvény, esemény megszervezésre sor kerülhet, amely megfelel a kampány célkitűzésének. Világos ugyanis, hogy a napenergia hasznosítással kapcsolatos ismeretek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt az érdeklődők számára. Éppen ezért elsősorban ismereteket nyújtó szemléletformáló programok alkotják a gerincét a kampánynak, mely révén az átlagemberekhez közelebb „hozzák a Napot” azaz napenergia hasznosításról szóló információkat. Sokan nem tudják még, hogyan nyerhető energia a napcellák, napkollektorok, légkollektorok révén. S, ha választani lehet, vajon a sík, a vákuumcsöves, vagy a tartály kollektor a megfelelő?

Azonban a környezeti tanácsadók buzdítására technológiák, pályázati lehetőségek mellett a háztartásban már könnyebben és olcsóbban elérhető eszközök, játékok bemutatására, kreatív kézműves foglalkozásokra is lesz példa, legalábbis ez derül ki a www.naposnapok.hu honlap rendezvényregisztrációjából:


Napos stand és kézműves program várja Budapesten az idén a Lágymányosi Eötvös Napokra érkező egyetemistákat, illetve a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézet állománya részére a Levegő Munkacsoport szervez a napenergia hasznosítást is népszerűsítő szakmai napot. Napos Napokat szervez Nagykálló Város Önkormányzata, a hajdúböszörményi Zöld Kör, Pécsi Zöld Kör, Életfa Környezetvédő Szövetség, valamint a Nők a Balatonért Egyesület, amely információs- és kampánystandján ökológiai lábnyomszámítást is végez az érdeklődők részére. Ezen túlmenően vendégül látják Németh Lajos meteorológust is, miközben a kisebbeket napocskák készítésével kötik le. Egerágon a református tiszteletes Plébánia napot szervez - a Napról. A telkibányai ökoiskola fenntarthatóságra nevelő, az orosházi a Madarak és Fák napja programjába épít be egy napenergia köré szőtt témanapot. Nyíregyházán biovásárral egybekötött egész napos rendezvényre kerül sor a helyi megújuló energiákkal és környezetvédelemmel foglalkozó cégek, szervezetek bevonásával.

Az esztergomi Ökoházban a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a megújuló energiákat hasznosító rendszereket mutat be. Egy ceglédi autókereskedő cég napelemes kiserőművének működési tapasztalatait tárja az érdeklődők felé. Bükkaranyosra a Zöld Kapcsolat Egyesület szervez buszos tanulmányutat, ahol szélerőmű, napelem, biomassza kazán, nap parabola megtekintésére, és előadás meghallgatására kerül sor a BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft. szervezésében. Miskolcon egy megújuló energiákat telepítő cég a lakosság, az intézmények számára tart bemutató termében előadást, illetve egy avasi távfűtött panel társasházban a napkollektoros használati meleg víz rásegítés tapasztalatairól ad számot.

Egyébként Miskolcról regisztrálták  a legtöbb Napos Napok eseményt ez idáig. Itt a szombati családi napon és a május 11-i Város Napon lehetőség nyílik a napenergiás technológiák, naptűzhelyek megismertetésétől kezdve az utcai óriás társasjátékba is bekapcsolódni. A Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolában „fából napkarikát” készíthetnek a gyerekek, s ezen túlmenően több általános és középiskolában tartanak előadásokat, kreatív foglalkozásokat az Ökológiai Intézet Alapítvány munkatársai.

A Kötháló folyamatosan várja a kampányhoz csatlakozni vágyókat, akik a www.naposnapok.hu honlapról válogathatnak a szervezőknek kínált ötletekből, akik ugyancsak itt regisztrálhatják szervezendő helyi eseményüket is, melyhez támogatásként ingyenes kommunikációs csomagot kaphatnak.

Budapest, 2011. május 2.

F. Nagy Zsuzsanna

KÖTHÁLÓ elnök

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

46/382-095, 70/600-2852

www.kothalo.hu