Cselekedjünk felelősen, becsüljük meg a helyi természeti értékeket!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerei már korábban is hangsúlyozták, hogy a helyi társadalmi, gazdasági és természeti értékek ápolása nélkül nemcsak magunknak, de embertársainknak is kárt okozhatunk.

Az éghajlatváltozás romboló hatásai, a természeti értékek pusztítása, továbbá a védett területeket károsító tevékenységek és a génmódosítás térnyerése mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország is veszélyeztetett térségnek minősüljön. Természeti területeink megőrzése mindannyiunk érdeke, hiszen ezen területek nemcsak pihenési és sportolási lehetőséget biztosítanak, de egyben onnan nyerjük az élethez szükséges alapvető szolgáltatásokat, többek között az élelmiszereket, a gyógyszerekhez, az építkezéshez, öltözködéshez felhasznált alapanyagokat. Saját életünk és a jövő generációk érdekében mindannyiunknak részt kell vennünk környezetünk megóvásában.

A 15 állomásos rendezvénysorozattal, iskolai kiállításokkal és bemutató órákkal, illetve az önkormányzati képviselők megkeresésével éppen ezért arra hívjuk fel a figyelmet, hogy környezettudatos viselkedéssel mindenki hozzájárulhat hazánk természeti területeinek és értékeinek megőrzéséhez. A partnerszervezetek együttműködésével és az Európai Unió támogatásával a  rendezvényeken arra világítunk rá, hogy Magyarország számos, nemzetközi szinten is egyedülálló természeti élőhellyel, növény- és állatfajjal rendelkezik, melyek hasznos és értékes kikapcsolódási lehetőséget nyújthatnak számunkra. Emellett arra buzdítunk mindenkit, hogy kikapcsolódásra, üdülésre a közeli természeti területeket válasszuk, és védjük is azokat. Utazásaink során részesítsük előnyben a környezetbarát közlekedési lehetőségeket: sétáljunk, kerékpározzunk, vagy használjuk a közösségi közlekedést. Bemutatjuk továbbá, hogy a helyi gazdálkodók, kézművesek, kereskedők természetes alapanyagokból készített termékeinek megvásárlásával aktívan lehet segíteni a természeti értékek fennmaradását.


Járjunk nyitott szemmel!

Sétáljunk nagyokat az erdőben, ejtőzzünk a ligetekben, réteken.
Tanulmányozzuk az apró bogarakat amint szorgoskodnak, figyeljük a madarak énekét!

Éljünk nyitott lélekkel!
Tanuljuk meg élvezni a magyar táj szépségeit, fedezzük fel kerékpárral,
használjunk természetes anyagokat,
keressük a helyi termékeket,
legyünk részesei az értékőrzésnek!

 

 


A projekt Európai Unió támogatásával,
az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.

 

HELYI TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

Értékesek, valódi szolgáltatást nyújtanak: A helyi természeti értékek és területek valódi értékek! Szolgáltatást nyújtanak nekünk, embereknek: jó közérzetet adnak, tiszta levegőhöz hozzájárulnak, gazdálkodási-megélhetési lehetőséget biztosítanak, élelmiszer, gyógyszer, öltözködési, építkezési alapanyagok származnak róluk.

Megőrzendő értékek: A természeti értékek és területek a jelenlegi társadalmi-gazdasági környezetben csak úgy maradnak fent, ha aktívan teszünk megőrzésükért. Megőrzésük fontos, mivel utódainknak is szükségük lesz a természeti értékek által nyújtott szolgáltatásokra.

Mindenki tehet értük, a kevés is sokra megy: Bárki, a legegyszerűbb ember is tehet azért, hogy a természeti értékek és területek fennmaradjanak. A személyes életünk néhány területén kell csupán változtatni egy keveset.

 

HELYBEN MARADÁS

A távolra utazás jelentős környezeti terheléssel és erőforrás felhasználással jár: Az utazás során meg nem újuló energiákat használunk fel, valamint környezetünket légszennyező anyagokkal, zajjal és számos stressz faktorral szennyezzük.

Helyben maradás az élet minden területén: Lehetőség szerint kerüljük a távolra utazást, maradjunk lakhelyünkhöz minél közelebb életünk megannyi cselekvése során (munka, szabadidő eltöltés, üdülés).

A helyi természeti értékek is sokszor adnak olyan élményt, amit a távoli területek ígérnek, vagy amit ott átélünk: élményeink jelentős része nem a helyszín távolságától, hanem a helyszín jó megválasztásától, a társaságtól, lelki beállítódásunktól, és személyes aktivitásunktól függ. A legtöbb élményünk rajtunk múlik… Sok helyi természeti érték rejt csodákat és ritkaságokat, valamint alkalmas rekreációra és üdülésre.

 

KÖRNYEZETBARÁT KÖZLEKEDÉS

A gépjárművekkel történő közlekedés jelentős környezeti terheléssel és erőforrás felhasználással jár: A gépjárművek meg nem újuló energiákat használnak fel, valamint környezetünket légszennyező anyagokkal, zajjal és stressz faktorokkal szennyezik.

Válasszunk minél környezetbarátabb közlekedési módot: közösségi közlekedést, kerékpárt, gyaloglást. Ezen közlekedési módok is sokszor praktikusak, kényelmesek, élményt adók, ember közeliek. A kerékpár és a gyaloglás egészséges sport is egyben, valamint nagymértékben kímélik a pénztárcánkat is.

 

SZELÍD REKREÁCIÓ

A technikai és tömeges rekreációs módok általában sok gondot okoznak: rombolják a természeti értékek állapotát, szennyezést okoznak, meg nem újuló energiákat használnak fel, sokszor bosszantják a helyi lakosokat, gazdálkodókat.

A szelíd rekreáció valódi alternatíva: jelenthet nagy élményt, sokszor olcsó, családbarát, környezet és helyi lakos kímélő. Számos formáját választhatjuk: gyalogos-, kerékpáros-, vízitúra; lovaglás, szekerezés, piknik, erdei tornapálya használata, természetbúvárkodás, valamint minden egyszerű, szabadtérben is űzhető sport.

 

HELYI TERMÉK

A messze földről érkező termékek sok gondot okoznak: Egyrészt szállításuk nagyon sok környezet szennyezéssel és a meg nem újuló erőforrások felesleges használatával jár, másrészt kiszorítják a helyi termékeket, amivel megélhetési gondot okoznak a helyi gazdálkodóknak, feldolgozóknak és kereskedőknek.

Válasszunk helyi terméket: a helyi termék a szállítás nélkülözése miatt alapból környezetbarátabb, mint a messze földről érkező hasonló társa. Helyi termék vásárlásával segítjük a helyi gazdálkodók, feldolgozók, kereskedők megélhetését, valamint segítjük a természeti értékek és területek fennmaradását is.

Rajtunk múlik: keressük és válasszuk a helyi természeti területekről származó helyi portékákat! Piacon, termelőktől, feldolgozóktól, kis kereskedőktől minél közvetlenebb módon vásároljunk.

 

FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS

A nem fenntartható gazdálkodás közös jövőnket teszi tönkre: az intenzív növénytermesztés és állattartás, a tarvágásos erdőgazdálkodás, az iparszerű feldolgozás és termékelőállítás, a multi-kereskedések jelentős környezet szennyezéssel, a természeti értékek állapotának rontásával és létük veszélyeztetésével, a meg nem újuló erőforrások intenzív és pazarló használatával, a megújuló erőforrások túlzott mértékű kihasználásával, a helyi termelők, feldolgozók és kereskedők kiszorításával közös kincseinket és jövőnket teszik tönkre.

Válasszuk a fenntartható gazdálkodásból származó termékeket: lehetőségünk szerint helyi természeti területekről származó bio élelmiszert, természetes alapanyagokat, öko kozmetikumokat és tisztító szereket, öltözékeket, folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodásból származó faanyagot és produktumokat, helyi emberek helyi termékeit keressük és válasszuk életünk számos területén (étkezés, öltözködés, ajándékozás, építkezés, lakberendezés, tisztálkodás, tisztítás, stb.).

 

TERMÉSZETES ANYAGHASZNÁLAT

A mesterséges anyagokat kerüljük: nyersanyaguk bányászata és szállítása, ipari feldolgozásuk és az alapanyagok szállítása, a késztermékek gyártása, csomagolása, szállítása, a felhasználás után keletkezett le nem bomló hulladék szállítása és kezelése óriási mennyiségű energia és anyaghasználattal jár, melyhez javarészt meg nem újuló energiaforrásokat használunk, s közben nagy mértékű környezetszennyezést okozunk.

Válasszuk a helyi, természetes anyagokat és termékeket: a helyben, helyi emberek által előállított természetes anyagok és a belőlük készült produktumok használatával (tisztálkodás, tisztítás, öltözködés, lakberendezés, építkezés, munka, stb.), mindenki hozzájárulhat egy tisztább, harmonikusabb, fenntarthatóbb élethez. Jót teszünk vele lelkünknek, testünknek, környezetünknek, gyermekeinknek. Tegyünk így!