Az idén tizedik alkalommal rendezik meg július 15-e és 19-e között a rakamazi kempingben a Hegyalja Fesztivált, s az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan most is kiemelt szerepet kap a környezetvédelem. A szervezők az idén is több programhelyszínt szentelnek e területnek, ezek közül legjelentősebb az E-misszió Zöld Sátor, melynek gazdája a több mint két évtizedes múlttal rendelkező nyíregyházi civil szervezet. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület nem csak a sátor programjának kialakításában, hanem a zöld fesztivál szakmai koncepciójának kidolgozásában is részt vett. Ennek is köszönhetően több fesztiválon belüli és kívüli esemény hívja fel a figyelmet a fenntarthatóságra, egyebek közt a Zéró CO2 mozgalom, melynek célja, hogy a négy nap alatt elhasznált széndioxid visszajusson a környezetbe, illetve az Ökohelló projekt, mely a rendezvényen belül népszerűsíti a környezettudatos életformát.

A Zöld Sátorban olyan ismert személyiségek tartanak előadást, mint Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Illés Zoltán környezetpolitikus, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának több tagja, a Lehet Más a Politika több vezetője, valamint jelen lesz a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosi Hivatalának két vezető munkatársa. Természetesen a kultúra és a szórakozás sem hiányozhat a Zöld Sátorból: ismert rockzenészek mellett a kortárs irodalom kiválóságaival is találkozhat a közönség, többek közt Cserna Szabó Andrással, Grecsó Krisztiánnal és Karafiáth Orsolyával - velük az ismert tévés személyiség, Lévai Balázs beszélget majd.

A zenei és más szórakoztató programok összeállításánál az E-misszió szervezői arra törekedtek, hogy megmutassák szűkebb hazánk, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékeit, így több helyi főiskolai tanár, színjátszó csoport és zenei formáció kap lehetőséget a bemutakozásra Hegyalja Fesztivál négy napja alatt.

www.hegyaljafesztival.hu