A Natura 2000 az Európai Unió védett ökológiai hálózata, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhely típusok, valamint állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását, hozzájárulva kedvező természetvédelmi helyzetünk fenntartásához és helyreállításához. A Natura 2000 területekre készülő fenntartási tervek megismerhetők és véleményezhetők!

 
Natura 2000 fenntartási tervek 2018.

 

 

A Natura 2000 területek fenntartási tervei a területek azonosító adatait, veszélyeztető tényezőit és a kezelési feladatok meghatározásait tartalmazzák.

A fenntartási tervek készítése társadalmi egyeztetéssel zárul. A jobb oldalon feltüntetett fenntartási tervek társadalmi egyeztetését a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából a Bogland Bt. és partnerei végzik.

A társadalmi egyeztetés folyamata: honlapon közzététel, az érintettek levélben és/vagy e-mailben történő értesítése, egyeztető fórum megtartása, önkormányzati kifüggesztés. A célcsoportok közé tartoznak a Natura 2000 területtel érintett földrészletek tulajdonosai, gazdálkodói és vagyonkezelői, a Natura 2000 területen illetékességi vagy működési területtel rendelkező területi államigazgatási szervek, települési önkormányzatok és egyéb szervezetek, valamint a helyi lakosság. A kommunikáció fő célja a fenntartási terv megismertetése, valamint a beérkező javaslatok kezelése. A fenntartási tervekkel kapcsolatos véleményeket az egyeztető fórumokon, szükség esetén igénybe vett terepbejárásokon, valamint e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, továbbá postai levélben a Bogland Bt. címén (4400 Nyíregyháza, Kölcsey u. 26. fsz.2.) várjuk.

 

A jogszabályi háttér és bővebb információ itt érhető el.

 

A megadottakhoz képest eltérések lehetségesek, kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat. Köszönjük megértésüket.  


Hortobágy (HUHN20002)

Letölthető a Hortobágy (HUHN20002) fenntartási tervének tervezete. (.pdf)

Külön letölthető nagy felbontású alegység térképek.


Érintett megyék és települések:

  • Hajdú-Bihar megye: Hortobágy, Püspökladány, Nádudvar, Egyek, Hajdúszoboszló, Nagyhegyes, Balmazújváros, Tiszacsege, Újszentmargita, Hajdúböszörmény, Görbeháza, Folyás, Polgár, Hajdúnánás, Újtikos;
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye: Karcag, Kunmadaras, Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszafüred, Nagyiván;
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Tiszatarján, Hejőkürt, Tiszakeszi;
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Tiszavasvári.

 

A fenntartási terv honlapon való megjelenése: 2018.08.13.

Egyeztető fórum időpontja és helyszíne: 
2018.09.18. 10:00, Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjának nagy konferencia terme (4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.).

Véleményezési határidő: 2018.09.19.
A véleményeket e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), vagy levélben (Bogland Bt., 4400 Nyíregyháza, Kölcsey u. 26. fsz.2.) várjuk.