Véget ért a küldetés!

2014 februárjában indult a felső tagozatosok számára meghirdetett játékos éghajlatvédelmi vetélkedő, a Klímaőrjárat. A fordulók során a diákok 3 fős csapatokba szövetkezve derítették fel a környezetükben, iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat.

Így kapott bizonyítványt az iskolájuk, adtak környezetbarát receptötletet ismerősüknek vagy okos tudósként környezeti problémákat tártak fel.

A tanulók valós élethelyzetben tanulták meg környezetük védelmének fontosságát, és mai sikerszakmák (oknyomozó riporter, kutató, kommunikációs szakember) csínját-bínját kiismerve bizonyíthatták, hogy képesek felelősebben fellépni, mint sok felnőtt.

A küldetés véget ért.  Az idei évben a Klímaőrjárat vetélkedőn hat régióban több mint 500 csapat, vagyis több mint 1500 diák vett részt összesen, amelyből a regionális döntőkbe a legjobb nyolc csapat 24 diákja jutott.

A vetélkedő nyertes csapatai 5 napos kalandtáborban vesznek részt júliusban a Márokpapin található Csiperke Erdei Iskola és Táborban, a döntős csapatok értékes és hasznos ajándékokkal (terep-, túra- és kerékpáros felszerelések, öko-könyvek, magazin-előfizetések, kreatív környezettudatos játékok) térhettek haza.

A regionális döntőre a Nyíregyháza-Sóstófürdőn található FUTUROBI Ökojátszóházban került sor. A regionális döntőt az esztári Fekete Borbála Általános Iskola, Irinyi Károly Általános Iskolájából érkező TERMÉSZETBÚVÁROK csapata nyerte (Czár Attila, Szécsi Teodóra, Tóth Zsolt Ferenc, felkészítő pedagógus: Szécsi Attila)

„A verseny feladatai gondolkodásra ösztönöztek, és többféle képességet fejlesztettek: a diákok a fordulók során adatgyűjtés, - feldolgozás, elemzés, kreatív és kommunikációs feladatok segítségével ismerték meg a jelen környezeti problémáit, kerestek megoldásokat és felfedezték, hogy az ő hangjuk is számít!” – mondta el lapunknak Kis Klára, a Klímaőrjárat programfelelőse.

A 110 hazai környezet- és természetvédő szervezetet tömörítő Magyar Természetvédők Szövetsége 2008 óta szervezi partnereivel a sikeres Klímaőrjárat vetélkedősorozatot, amely játékos formában neveli az ifjabb generációt a környezettudatos életmód gyakorlati megvalósítására. Idén az országos verseny koordinációjában a nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület vett részt.