Több hazai felsőoktatási intézmény oktatói és hallgatói által jegyzett „Erre van előre!” c. most megjelent kötet egy másfél éves kutatás eredményeit foglalja össze, amely szerint – optimális esetet feltételezve − 2040-re lehetséges lenne akár 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodva biztosítani hazánk energiaszükségletét. A kötet ingyenesen letölthető.

 

A kiadvány egy 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodó ország képét vázolja fel, kifejezetten a hazai adottságokat és lehetőségeket figyelembe véve. A 23 fős szerzőgárda egy olyan forgatókönyvet állított össze, amely a bürokrácia szempontjából optimális körülményeket feltételez, és elemzéseik szerint elvezethet egy fenntartható, hosszú távon is működőképes energiarendszer kialakításához.

 

A kötet az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék kutatójának vezetésével, a Károly Róbert Főiskola és a Szent István Egyetem kutatóinak közreműködésével, valamint az INFORSE-Europe szakmai támogatásával készült el, egyetemi hallgatók aktív részvételével.

A szerzők számítógépes modellezéssel alátámasztott elemzései azt támasztják alá, hogy a hazai energiagazdálkodás 2040-re átállítható lenne egy fenntartható pályára. Ennek sikeressége három pilléren nyugszik. Az első pillér az energiahatékonyság javítása. E téren a műszaki lehetőségek, már akár most is 4-szeres, sőt esetenként akár 10-szeres hatékonyságjavítást tennének lehetővé. A második pillér az energiatakarékosság, azaz annak elfogadása, hogy a jelenlegi fogyasztási színvonal nem fenntartható – és nem is elfogadható.

A fenntartható energiagazdálkodás harmadik pillére a megújuló energiaforrások olyan módon történő igénybe vétele, amely a jelenlegihez képest lényegesen nagyobb figyelemmel van a természeti környezet elemeire. Részben a legfrissebb szakirodalomra, részben saját térinformatikai alapú elemzéseikre, és gyakorlati tapasztalatokra támaszkodva a szerzők leszögezik, hogy a korábbi vélekedésekkel ellentétben, a megújuló energiaforrások igenis rendelkezésünkre állnak abban a mennyiségben, amire reálisan szüksége lehet egy fejlett technológiát ésszerűen alkalmazó társadalomnak.

Az elemzések szerint az ország energiaigénye 2040-re a jelenlegi 1086 PJ-ról 480 PJ-ra (petajoule) csökkenne, és ekkora teljes mértékben kiváltható lenne az atomenergia és a fosszilis tüzelőanyagok (szén, földgáz, stb.)

A kötet letöltése innen.

Bővebb információ:

Dr. Munkácsy Béla, egyetemi adjunktus,

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.