Van egy fölösleges napod a Sóstói-erdőért?

Bizonyára sokan hallottatok már a Sóstói-erdőről.
 
Hohohó? És voltatok is már ott?
 
Jó volt?
 
Tennél érte valamit?
(ingyér)
 
Általános szöveg következik (ha nem tetszik az ilyen, ugord át!):
 
No, a lényeg az, hogy szeretnénk elindítani valamit, azok körében, akik szeretik az erdőt, hogy némi szelíd- és vadműveletekkel legalább jelképesen, de ha lehet, akkor hathatósan is tegyünk valamit a Sóstói-erdőért.
 
Ennek persze sokféle módja van, egyik hatékonyabb, másik kevésbé hatékony, de kisebb-nagyobb lépésekkel eljuthatunk oda, hogy az erdő valóban "A Mi Erdőnk" legyen, és ne érezzük azt, hogy a fejünk fölött döntenek harminc hektárok eladásáról, neadjisten beépítéséről.
 
Éppen ezért az E-misszió Egyesület szeretné egy kicsit felpörgetni az önkéntes mozgást a Sóstói-erdőben/ért, amely sokféle aktív tevékenység mellett azt is célozza, hogy minél komolyabb, tudatosabb párbeszéd induljon meg a közöttünk ("lakosság") és az erdőért felelős szervek között.
 
No mindegy, sokféle dolog lesz, amiről nemsokára értesülhettek, mindenesetre most kezdetnek egy barátságos program következik:
 
Konkrétum (ha nem érted, mi az értelme, ugorj az előző részre!):
 
Szombaton, azaz október 17-én délelőtt találkozzunk 9:30-kor a Krúdy Szálló előtt kinn Sóstón (a 8-as busz 9:05-kor indul a vasútállomásról, 20 perc alatt ér ki, de biciklivel is nagyon jól ki lehet menni). Itt teszünk egy nem passzív sétát a Sóstói-erdőben: tölgymakkot, vadalmát, vadkörtét, stb. fogunk szedni remélhetőleg jelentős mennyiségben (idén igen komoly a makktermés, és több bőtermő vadgyümölcsfát is feltérképeztek a múlt héten szakembereink). Az összegyűjtött anyagot majd a Sóstói-erdő felújításaiban fogjuk később mi (egy másik akció keretében) illetve a Nyírerdő erdészei elültetni. Közben kicsit bekalandozzuk az erdőnek azokat a részeit is, ahol ritkábban járunk, s garantáltan látunk érdekességeket. Az akció során várjuk partnereinket, a Nyírerdő Zrt. erdészeit is, akik szívesen beszélnek arról, hogyan is látják és művelik a Sóstói-erdőt jelenleg (az akció illeszkedik az Erdők Hete programsorozatba, melynek rendezvényeit a Nyírerdő Zrt. szervezi). Mi is szívesen.
 
Nyilván ezzel a kis akcióval még nem teszünk csodát az erdővel, de kezdeti lépésként talán megteszi. Lesz még folytatás és bontakozás.
 

 
Mivel kemények vagyunk, rossz időben is kimegyünk (ne legyenek illúzióink: az előrejelzés szerint szombaton még mindig rossz idő lesz, de eső már aligha). Érdemes meleg ruhát, és a nedves aljnövényzet miatt jó cipőt hozni. Nem árt a meleg tea sem (erről bizonyos mértékig mi is próbálunk gondoskodni).
 
Kérjük minél többen jöjjetek/jöjjenek el.
(október 17-én délelőtt 9:30-kor a Krúdy Szálló előtt, lehetőleg jelezzétek/jelezzék az alábbi címen előzetesen a részvételt)
 
További információ:
 
Szigetvári Csaba
20/512-3311
szcsaba(kukac)e-misszio.hu
 
A projektet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld Forrás" programja támogatja (K-36-09-00196W).