2009 tavaszától megkezdődtek a bálintbokori tanyánk felújítási munkálatai. Célunk egy olyan gyakorlati tanácsadó helyszín kialakítása, ahol a lakosság konkrét beruházásokon, technológiai megoldásokon és gyakorlati tapasztalatokon keresztül ismerheti meg a környezettudatos életmódot.

Az ökologikus építészetről és a tanyasi felújítás tapasztalatairól kérdezze tanácsadóinkat!

További információ: Révész Márton

06-20-8035793

06-42-423-818

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A projekt címe: Az E-misszió Egyesület életmód tanácsadásának fejlesztése,
KEOP-6.2.0/B-2008-0005

A program első elemeként felújításra kerülnek a tanyánkon található parasztházak. A renoválás során nagy hangsúlyt fektetünk a természetes és újrahasznosított anyagok használatára és a hagyományos építészeti megoldásokra. A két vályogház felújításával többek között az is célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a vályog, mint hagyományos építőanyag létjogosultságára, valamint ember- és környezetbarát mivoltára. Miközben a világ más részein újra felfedezik ezt az olcsó és környezetbarát építőanyagot, addig sajnos nálunk egyre több vályogházat bontanak el, ráadásul megfelelő minősítés hiányában jelenleg a Magyarországon a vályog nem minősül építőanyagnak.

A felújítást követően két bemutató épülettel gazdagodik a tanyánk. Az első ház ún. vegyes falazatú, az eredeti rakott falat valamikor az 50-es években vályogtéglával magasították meg és pótolták ki. A falak alá utólagosan tégla és beton falazóblokk alapot raktak.

A jelenlegi felújítás során a falazat hibáit kisméretű téglával javítottuk, a téglákat akácfa deszkákkal ékeltük a falhoz. A vakolat tartására dupla strukatúr nádazás került fel. A vakolás első lépéseként híg pelyvás gúzolással lett előkészítve a fal, majd egy durvább és egy finomabb vakolatréteg következett. A vakolat sima mészhabarcsból készült, cement nem került bele, adalékanyagként pelyvát kevertünk hozzá. A cement elhagyásával biztosíthatjuk a vályog falazat megfelelő szellőzését, így a ház belső klímája kellemesebb lesz, a falba kerülő nemkívánatos vizesedés pedig gyorsan eltávozik. A vakolást követően hagyományos módon meszeljük a falakat.

Képek a felújításról

A második ház, mely későbbiekben gondnoki lakásként fog funkcionálni, az első házhoz képest fiatalabb. Az egész épület vályogtégla falazatú, az alapozás itt is utólagosan falazóblokkokkal történt. A felújítás során új tetőszerkezetet és egy tornácot kapott az épület. A hullámpala fedést bontott cserépre cseréltük le. A vakolat leverését követően a vályogtégla falat szalmabála szigeteléssel látjuk el. Az élére állított bálákat egy létraváz segítségével szorítjuk a vályoghoz, majd rabichálót erősítünk a falazatra. Erre a felületre pelyvás gúzolás és mészhabarcs vakolás kerül, végül meszelés következik. Az így elkészült vegyes falazat egyesíti magában a vályog és a szalmabála jó tulajdonságait. Ugyanis a vályog jó hőtároló tömegű, míg a szalmabála jó hőszigetelő képességű építőanyagként funkcionál.

A hagyományok mellett nem utasítjuk el a modern technikai megoldásokat sem, ha azok nagymértékben hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez. A tanyánkra látogatók megismerhetik a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiákat, a takarékos és energiahatékony működést elősegítő berendezéseket.

A programhoz kapcsolódó tanácsadás során az érdeklődők nyomonkövethetik a felújítási munkálatokat, átvehetik a tapasztalatokat. Az elkészült épületekben gyakorlati bemutatókon keresztül ismerhetnek meg egy környezettudatos háztartást, működés közben tanulmányozhatják az energiahatékony berendezéseket, vagy éppen részt vehetnek az öngyógyító kert gondozásában.

 

A gondnoki ház felújításának egy részét támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül. Az „A társadalom széles rétegeinek szemléletformálása gyakorlati tevékenységek által” (F-66-07-00080) című program keretében valósult meg a nyílászárók cseréje, a vízszerelési munkák, ács és kőműves munkák egy része.