Az Oláh-rét Természetvédelmi Területen mintegy háromszáz növényfaj él.

Egyik legjelentősebb érték a réteken nyíló több ezer tő orchidea, melyeket május végétől június közepéig csodálhatunk meg. Két itt előforduló fajuk közül az akár fél méteresre megnövő pompás kosbor (kizárólag a Kárpát-medencében élő faj!) a gyakoribb, a kisebb termetű (a Nyírségben rendkívül ritka) mocsári kosbornak csak pár tucat példányát ismerjük.

Különleges szépségű védett virág a buglyos szegfű is, amely augusztus-szeptemberben bontja szirmait. Speciális és veszélyeztetett élőhelytípushoz, a kékperjés láprétekhez kötődik, Nyírség-szerte igen megfogyatkoztak állományai. Az Oláh-réten egyetlen, pár száz töves populációja él.

Hasonló élőhelyen található az április-májusban virító védett csermelyaszat, mely hazánkban a hegyi patakok és a nyírségi lápok egyre ritkuló faja. Területünkön ismert egyetlen állománya mindössze 50 tövet számlál, ezért különösen vigyáznunk kell rá!

Egyes védett fajok jóval kevéssé feltűnőek: a 20-30 centis, a rétek-legelők tocsogós mélyedéseiben és a mocsarak szegélyzónájában élő, apró ecsetre emlékeztető egypelyvás csetkáka is ilyen.

A mocsarakra jellemző, júniustól nyíló szúrós kisfészkű aszat pedig közönséges bogáncsfélékhez hasonlít, kevesen gondolnák, hogy védett (kizárólag a Kárpát-medencében élő!) növény.