- Fedezzük fel az Oláh-rét természeti értékeit, tegyünk egy kirándulást családunkkal, barátainkkal! Kérjük ehhez a helyi természetvédelmi kezelő (E-misszió Egyesület) segítségét!

- Az Oláh-rét megközelítéséhez használjunk kerékpárt, így egyúttal barangolhatunk a közelben található bokortanyák és tavak környékén is! A védett területen inkább gyalog közlekedjünk, ez a természetjárás legtartalmasabb módja!

- Az Oláh-rét gyepjein gazdálkodás folyik, taposásunkkal tönkretehetjük a szénatermést. Közlekedjünk a meglévő földutakon, csatornatöltéseken, ösvényeken!

- A madarak és egyéb félénk élőlények viselkedését távcsővel figyelhetjük meg legjobban. Így nem zavarjuk őket a táplálkozásban és utódaik felnevelésében sem.

- A vadvirágokban gazdag rétek fennmaradását a kaszálás vagy legeltetés biztosítja. Vásároljunk helyi állattartóktól (pl. piacon) tejterméket, húst, gyapjú- és bőrtermékeket, mellyel a természeti értékek megőrzéséhez is hozzájárulunk!

- A természeti területek fennmaradását segítsük azzal is, hogy helyből származó természetes anyagokat használunk építkezésünk, eszközválasztásunk, öltözködésünk és egyéb tevékenységeink során!

- Tartsuk tisztán a területet, saját hulladékunkat vigyük el magunkkal, lehetőség szerint vegyünk részt az önkéntes hulladékgyűjtő akciókban! A terület tisztán tartására figyelmeztessük embertársainkat is!

- Engedély nélkül ne vágjunk ki fát és cserjét, valamint lépjünk fel az illegális fakivágások ellen! A tájidegen fafajokat cseréljük le, telepítsünk helyettük honos fa- és cserjefajokat!

- Ne égessünk a területen, mivel ezzel hatalmas károkat okozunk az élővilágban! Kíméljük a természet értékeit!

- Horgászként tartsuk be a vonatkozó szabályokat és íratlan normákat, legyünk tekintettel a körülöttünk található természetes élőhelyekre!

- Gazdálkodóként törekedjünk a természettel harmonikus gazdálkodásra, lehetőség szerint válasszuk a vegyszermentes gazdálkodási formákat, az extenzív (gyep, nád, erdő) művelési módokat! Hagyjuk a természetes vizeket a területen, ne vezessük el azokat!

- A védett területhez közeli kiskert tulajdonosaként is törekedjünk a természetbarát kertművelésre, komposztáljunk, alakítsuk madárbaráttá a kertünket, vegyszermentes, biogazdálkodást végezzünk!

- Őrizzük meg együtt a természetvédelmi hatósági és tájékoztató táblákat, valamint az egyéb környezet- és természetvédelmi létesítményeket!

- Illegális horgászat, fakivágás, hulladék elhelyezés, vagy egyéb károsítás észlelése esetén szóljunk a halőröknek, a természetvédelmi kezelőnek, illetve a kiadványunk végén felsorolt egyéb illetékes szerveknek!