25 évesek vagyunk...

 

25 éve egy természetbarát szakkörből alakult meg Magyarország egyik első civil környezetvédelmi szervezete.

Az évek során felismert környezetvédelmi problémák keltették életre újabb és újabb programjainkat, rendezvényeinket, hoztak új munkatársakat, szakembereket, partnereket. Felismertük, hogy az egy-egy problémára adott válasz meg kell, hogy álljon a saját lábán, így alapítottuk meg például 1993-ban az Állatbarát Alapítványt.

A több lábon állás lehetőségét kihasználva több mint 10 éve forgalmazunk környezetbarát termékeket non-profit Zöldövezet boltunkban - másodikként az országban.

Több országos és nemzetközi szövetségnek vagyunk aktív tagja (Friends of the Earth - MTvSz, Kötháló, KOKOSZ, HUMUSZ… Kárpátok Ökorégió).

Nemzetközi kapcsolataink révén indítottunk határon túli projekteket a vízvédelem, hulladék-gazdálkodás, környezeti nevelés, természetvédelem és térinformatika kapcsán. Országos és többmegyés szemlélet-formáló kampányokat koordináltunk a takarékos világítás, hulladék-megelőzés, energiatakarékosság és a megújuló energiafelhasználás terén.

Sokszor kérdezik: mi az, amit 25 év alatt elértünk, környezettudatosabbak lettek-e az emberek, jobb lett-e a világ…?

Nehéz kérdések ezek. Azt nem tudom megmondani, hogy jobb lett-e, de azt biztosan állítom, rosszabb velünk nem lett. Büszkék vagyunk elért eredményeinkre, sikeresen véghezvitt projektjeinkre, hiszen sok-sok tábor, utcai rendezvény és fesztivál során hívtuk fel több ezer gyermek és ember figyelmét a környezetvédelemre, a környezettudatosságra. Megalakult az Állatbarát Alapítvány; létrehoztuk az országos sikereket elért Hulladék-kommandót; bevezettük Nyíregyházán a veszélyeshulladék-gyűjtést, kezdeményeztük a szelektív-gyűjtés kialakítását. Védetté nyilváníttatunk több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei természeti értéket, pl. a balkányi mamutfenyő, a császlói somfa, a nyíregyházi Igrice rét, a nyíregyházi Oláh-rét…

Úgymond „elvetettük a magot” a megújuló-energia felhasználás, a szalmabála építészet terén; Zöldövezet boltunkkal elérhető alternatívát adtunk a környezetbarát háztartásoknak. Népszerű Tiszta-Tisza-Túránk során több ezer kilogramm hulladéktól tisztítottuk meg a folyó felső szakaszát.

Lassan 20 éve, hogy megjelenik környezet-védelmi folyóiratunk, a Süvöltő. Számos települést nyilvánítottak munkánknak köszönhetően GMO-mentes területté; rend-szeresen szervezünk biovásárokat, helyi termék fesztivált. Népszerűsítettük a hulladék-megelőzést, komposztálást, szelektívgyűjtést Ukrajnában. Alapító tagjai vagyunk a Nyíregyházi Civil Fórumnak, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökségnek…

Sorolhatnám hosszasan még, de úgy gondolom, ennyi is elegendő ahhoz, hogy büszkén jelenthessem ki: igen, sok mindent megtettünk, hogy egy fenntarthatóbb, környezet-tudatos Földön éljünk.

Köszönet…

Partnereink, támogatóink, önkénteseink, tagjaink nevét felsorolni szinte lehetetlen - a lista végtelennek tűnik, nem is birkózom meg a feladattal… Így csak egyszóval mindenkinek: KÖSZÖNJÜK!

 

Kívánok mindannyiunknak még 25-öt!

 

Üdvözlettel az E-misszió Egyesület nevében:

Tömöri László

Elnök

...sok-sok kép a kezdetektől, napjainkig