Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása sajnos megerősítette a civil szervezetek korábban kinyilvánított álláspontját, hogy az ombudsmani intézményt átalakító törvénymódosítások súlyos visszalépést jelentenek környezeti, társadalmi és gazdasági tekintetben is.

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Roncsország leszünk?

Fülöp Sándornak, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettesének lemondása sajnos megerősítette a civil szervezetek korábban kinyilvánított álláspontját, hogy az ombudsmani intézményt átalakító törvénymódosítások súlyos visszalépést jelentenek környezeti, társadalmi és gazdasági tekintetben is.

A visszásságok ellen fellépő, a törvények betartatásán őrködő, a jelen és a jövő nemzedékek érdekeit védő intézmény végletekig történő legyengítése hozzájárul a bűnözés növekedéséhez, a társadalmi igazságtalanságok és feszültségek erősödéséhez, a lakosság egészségi állapotának romlásához. A zöld ombudsman intézményének leépítése csak azoknak kedvez, akik igyekeznek a jogszabályokat megkerülni. Pedig a jogsértő magatartásokra vonatkozó panaszok folyamatosan érkeznek a civil szervezetekhez és az állami szervekhez – nemcsak a lakosság, hanem az előírásokat komolyan vevő multinacionális cégektől és a hazai vállalkozásoktól is.

A zöld ombudsman jelentőségét bizonyítja többek között, hogy az elmúlt években számos törvényellenes, illetve a társadalom érdekeit sértő ügyletet sikerült megakadályoznia. Így például ha nem lépett volna fel ellene, akkor minden bizonnyal átszervezték volna a regionális vízközműveket, majd privatizálták volna; a Páty melletti termőföldek átminősítésével, 14 rendbeli jogsértés árán, korrupciógyanús óriásberuházás létesült volna; a tokaji történelmi borvidék közvetlen szomszédságába ma egy 50 MW teljesítményű szalma-égető erőmű épülne; eltűnt volna a törvényileg védett Dunakeszi tőzegláp; az évszázados magyar haszonnövényeket őrző génbankokat eladták és felszámolták volna.

„A biztonságot, a jogszabályok betartatását segítő szervek gyengesége a fejlődésben elmaradt országok jellemzője. Ezzel szemben a világ legversenyképesebb országaiban a legszigorúbbak a biztonságot szolgáló (környezet- és egészségvédelmi stb.) előírások és az ellenőrzés feltételei olyanok, hogy ezeket ez előírásokat be is tudják tartatni. Magyarországnak nem Etiópia, még csak nem is Görögország, hanem a stabil gazdaságot és társadalmat fenntartani képes, biztonságos Skandinávia kellene, hogy a követendő minta legyen” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

„A Föld erőforrásainak felélésében az utolsó szakaszba jutottunk. Ezért csak olyan gazdaság működőképes, amely figyelembe veszi a környezeti szempontokat. Ezért nemcsak a legfejlettebb, hanem a fejlődő országok is a zöld gazdaság megvalósításában láthatják a kibontakozás útját.. A környezet védelmét szolgáló intézmények, szervezetek fellépése nélkülözhetetlen a maradi, visszahúzó, de sajnos még rendkívül erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező gazdasági csoportok befolyásának visszaszorítására, az új, korszerű megoldások elterjedésének ösztönzésére.” – állapította meg Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.

„A civil szervezetek nevében köszönetünket fejezzük ki ki Fülöp Sándornak azért a hatalmas és rendkívül magas színvonalú munkáért, amelyet az egész ország érdekében végzett az elmúlt években. Reméljük, hogy más körülmények között is folytatni tudja ezt a tevékenységet, amelyhez igyekszünk a továbbiakban is minden segítséget megadni” – mondta F. Nagy Zsuzsanna, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) elnöke.


Levegő Munkacsoport, 1465 Budapest, Pf. 1676. Tel.: 411-0509, fax: 266-0150, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KÖTHÁLÓ, 8200 Veszprém, Rákóczi u. 3. Tel: 46/382-095, fax: 46/505-077, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyar Természetvédők Szövetsége, 1450 Budapest, Pf. 123. Tel.: 216-7297, fax: 216-7295, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.