A Magyar Természetvédők Szövetsége - a Föld Barátai nemzetközi hálózat magyar tagjaként - a Világbank pénzén történő, környezetileg és társadalmilag romboló hatású földszerzésekre hívja fel a figyelmet.

 

 

 

“Földszerzés” a Világbank pénzén

A Magyar Természetvédők Szövetsége - a Föld Barátai nemzetközi hálózat magyar tagjaként - a Világbank pénzén történő, környezetileg és társadalmilag romboló hatású földszerzésekre hívja fel a figyelmet. A szervezet közleménye és legújabb  videója azért is időszerű, mert április 24-ével kezdődően a Világbank nemzetközi konferenciát szervez a Termőföld és  szegénység témakörében.

A földkérdés hazánkban és világszerte is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül. Ugandában jelentős mértékű emberi jogsértésekhez, valamint környezetpusztításhoz vezetett az, hogy - részben a Világbank pénzén - tették rá a kezüket olajpálma termesztésben érdekelt cégek az ugandai gazdák által eddig kávétermesztésre használt termőföldekre.

Az afrikai “földzsákmánylásba” már magyar befektetők is beszálltak: tavaly ősszel a hazai sajtó is beszámolt arról, hogy Csányi Sándor agrárérdekeltsége, a Bonafarm-csoport is pályázott 9350 hektáros zambiai terület megművelésére. A hírek szerint, a kétes hírű beruházás miatt a Nansanga Farm Bloc területén 9000 zambiai egyéni gazdálkodót lakoltatna ki a zambiai kormány.

Részletes írásunk az MTVSZ blogján:
http://mtvsz.blog.hu/2012/04/23/foldszerzes_a_vilagbank_penzen#more4468424

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=48OOlwai_yE