Az Oláh-rét háborítatlan mocsarai idős fűz- és nyárfákkal, rekettyefűzbokrokkal a madárvilág paradicsomai. Fokozottan védett fajaink közül költ itt a búgó hangú bölömbika és az impozáns nagy kócsag, de ide jár táplálkozni a vörös gém és a fehér gólya is, sőt, már réti sast is megfigyeltek a területen! A védett madarak száma is jelentős (kb. 50), kiemelendő közülük a halakra vadászó jégmadár, a nádas fölött köröző barna rétihéja, a fürge kabasólyom, az éjszaka vadászó erdei fülesbagoly. Egyes madarak jól bírják az ember közelségét, ezért a kiskertek környékén is láthatunk-hallhatunk védett fajokat. Ilyen a fülemüle, a sárgarigó, a vörösbegy, a füsti fecske, s ha télire etetőt készítünk, cinegékkel, erdei pinttyel, meggyvágóval, fekete rigóval akár naponta találkozhatunk.

Több szerencse kell viszont az Oláh-rét fokozottan védett emlősfajának, a vidrának a megpillantásához. A vizes élőhelyek közelében nagyobb eséllyel találkozhatunk a 8 védett kétéltű faj (békák és gőték) valamelyikével, esetleg a ritka mocsári teknőssel. A vízisikló is gyakori a területen, amely – mint minden hazai hüllő – védett, hasznos állat.

A rovarvilág különleges értékei közé tartozik Európa egyik igen ritka lepkefaja, a nagy tűzlepke, de említést érdemel a szintén védett nappali pávaszem, az atalanta lepke és a kis színjátszólepke is.