Egyesületünk mintegy 100 önkéntes kéz segítségével 8 m3 illegálisan lerakott hulladékot számolt fel kézi munkavégzéssel a barabási Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Területen.

 

A munkában nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkörének mintegy 40 önkéntese, akik Toldi Zoltán tanár úr vezetésével a barátságtalan idő ellenére rááldozták napjukat a fás-cserjés területen zajló szemétszedésre, emellett a Kárpátokért Egyesület aktivistái is segítettek. A védett területen nem csupán eldobált üvegek, flakonok, kidobott ruhadarabok, de egy komplett sparhelt és számos traktorgumi is előkerült a bozótosból. A terep előkészítése és a hulladék elszállítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak aktív közreműködésével történt, akik madárgyűrűzési bemutatót is tartottak a diákoknak a szemétszedés szünetében. Így a sok szemét mellett ritkán szem elé kerülő madarakat: meggyvágót, őszapót, sárgafejű királykát, közép fakopáncsot, hegyi fakuszt is láthattak közvetlen közelről az önkéntesek.

Az ukrán-magyar határon álló barabási Kaszonyi-hegy a Szatmár-Beregi síkság egyik legkülönlegesebb természeti értéke. A folyókkal behálózott, lápokkal, erdőkkel, legelőkkel tarkított síkságból kimagasló, mediterrán hangulatú vulkáni eredetű hegy ritka, védett növény- és állatfajok  tucatjainak a menedéke. A terület értékét és különlegességét jelzi az itt megfordult kutatók, erdei iskolások, táborozók sokasága, az évtizedes hagyományokra visszatekintő aktív természetvédelmi munka, és az évről-évre megrendezésre kerülő madárvonuláskutató- és gyűrűzőtábor.

Sajnálatos módon a Kaszonyi-hegy eldugott, határszéli helyzete miatt az illegális hulladékelhelyezők célpontja is volt, ezért a korábbi évek során nagy mennyiségű kommunális hulladék halmozódott fel a területen. Ennek elszállítása és ártalmatlanítása elengedhetetlen ahhoz, hogy értékéhez méltó állapotba kerülhessen tájegységünknek ez a gyöngyszeme. Nem csak a szemünket bántja: a szemét balesetveszélyes és mérgező is lehet az itt élő állatok, növények számára. A hulladék nem csupán a környezet szennyezi, hanem azt is jelzi, hogy mennyi fölöslegessé váló terméket állítunk elő és dobunk ki – pazarolva a Föld véges erőforrásait.


A hulladékfelszámolás a Vidékfejlesztési Minisztérium – a védett természeti területeken, barlangokban és azok felszíni védőövezetében elhagyott hulladék felszámolása célú program keretében kötött, „A Turisztikailag frekventált védett természeti területek hulladékmentesítése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című, K-36-10-00011N azonosító számú projektje keretében történt.