A „családlátogatások” során sokféle tapasztalatot szereztünk, melyek közül néhányat ezen a felületen szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel.

Jól látható, hogy még az állattartásban gyakorlott gazdáknak is komoly próbatétel a szarvasmarha napi rendszerességű ellátása. Sajnos a tartást sok helyen nehezíti az, hogy a gazdák nem rendelkeznek legelő területekkel, ezért kénytelenek naponta friss kaszálékkal ellátni a szarvasmarhát. Ez a villanypásztorral lehatárolt legeltetéshez képest jelentős többletmunkát okoz. Korábban a háztáji szarvasmarha tartás a közös legeltetésre alapult, igaz, akkor a 30-40-es állományhoz fel tudtak fogadni egy pásztort, aki naponta hajtotta az állományt az éppen alkalmas legelőkre, majd este vissza házhoz. Mivel az egyes településeken csak elvétve akad egy-egy marha tartó gazda, ezért a falu csorda ma szinte sehol nem működik. A megoldás az lehet, ha ismét sok háztartásban megjelenne a szarvasmarha tartás.

További probléma a fejés megszervezése, illetve egyes gazdáknál az alacsony tejhozam. Korábbi tapasztalatunk, hogy a Polyán gazdaságban fejt tehenek kihelyezést követően nem adták a tőlük megszokott tej mennyiségeket. Ennek szerintünk részben a fejés eltérő módja, részben pedig a megváltozott tartási körülmények lehetnek az okai. A fejés napi rituáléjába minden kis változás zavarhatja az állatot és befolyásolhatja a tejhozamot. Ilyen lehet az, ha időnként váltják egymást a fejő emberek, vagy ha nem kellő türelemmel fejik az állatokat. A tartási körülmények változása alatt azt értjük, hogy az ideális legelőn tartásból a gazdák átváltanak kötött tartásba. Istállóban a szarvasmarha nem tud úgy válogatni a gyepösszetevők között, mint a legelőn. Az istállózás nem a természetes életmódja ezeknek az állatoknak, és ez a tejhozamon is megmutatkozik. Természetesen lehet bőségesen abrakoltatva nagyobb hozamot elérni, de akkor a költség-haszon arány, azaz az állattartás jövedelmezősége romlik.

Összefoglalva két javaslatunk van továbbra is: összefogni más szarvasmarha tartókkal a legeltetés és egyéb feladatok megszervezésében, a munkamegosztásban, valamint legelő területeket keresni az állatoknak lehetőleg minden érintett település közelében.

A következő napokban is látogatni fogjuk a szarvasmarha kihelyezésben résztvevő gazdákat. Látogatásunk célja folyamatosan figyelemmel kísérni az állattartás körülményeit, illetve tanácsokkal és információval segíteni a gazdálkodókat. A gazdalátogatásokon készült fotókat itt találja.

Az állategészségügyi hatóság feloldotta a karantént, így a mai nappal végre elkezdtük a szarvasmarhák kiszállítását a gazdákhoz. Mivel több irányba és számos településre szállítjuk ki őket, ezért a terveink szerint a kiszállítás jövő hét közepéig eltart. Minden gazdálkodóval egyeztetünk az állatok érkezéséről.

Mai napon a beszerzett kárpáti borzderes állomány minden tagja átkerült a hazai oldali karanténba. A Szatmárban található Pátyod településen található a karanténtelep, ahol az állatok várhatóan 30 napot fognak eltölteni, miközben átesnek az előírt állategészségügyi vizsgálatokon. A karanténban töltött időt meghosszabbíthatja a kéknyelv járvány okozta esetleges zárlat meghosszabbítás, mivel járványügyben időről időre újabb hatósági rendelkezések születnek.

Örömmel számolunk be arról, hogy az állatok kiválasztását és beszerzését befejeztük, azok a román oldali karanténba kerültek. Az ottani vérvizsgálat és 28 napos karantén után még magyar oldalon is szükséges egy 30 napos karantén és állatorvosi vizsgálatok. Várhatóan ezután kerülhet sor az állatok kiszállítáásra a fogadó családok részére.

A szarvasmarha vásárlást elnyerő céggel közösen elkezdtük válogatni a beszerzésre alkalmas kárpáti borzderes egyedeket Romániában. A feladat várhatóan néhány hetet vesz igénybe, amíg összegyűlik a szükséges állatlétszám.

Jó hír, hogy a kéknyelv betegség miatti szállítási korlátozásokat december elején időlegesen feloldotta a hazai állategészségügyi hatóság. Ez annak köszönhető, hogy a téli időszak ún. vektormentes időszak, azaz a betegséget terjesztő szúnyog a téli időszakban nem aktív.

A NÉBIH tájékoztatása szerint a vektormentes időszak időtartama az időjárástól függ, de várhatóan február végéig biztosan tart.

Ennek megfelelően a következő hetekben elkezdjük a kárpáti borzderes szarvasmarhák vásárlását Romániában.

Tisztelt érdeklődők, résztvevők!

Sajnos továbbra sincs jó hírünk a kárpáti borzderes beszerzés ügyében. A kéknyelv járvány miatt elrendelt zárlatot tovább hosszabbították, ezért a vásárlás és szállítás várható ideje ismét tolódik.

Az állat-egészségügyi szabályok szerint a téli időszakban lesz lehetőség szállításra, amikor a járványt nem terjeszti szúnyog. Akkor is külön kérelem és vizsgálatok után. Ehhez próbálunk majd igazodni.

Mi a következő napokban is utazunk Romániába állományokat megnézni, illetve előkészítjük a vásárlásokat.

Augusztus 27-28-án két egynapos képzés keretében megtartottuk a felkészítést azon gazdák részére, akik jelentkeztek és várhatóan állattartóként részt vesznek a szarvasmarha kihelyezési programban.