Az Oláh-rét Természetvédelmi Területen a minap felfedezett, impozáns kékeslila virágokat bontó fátyolos nőszirom (Iris spuria) előfordulása Nyíregyházán igazi szenzációnak minősül.

 

Ez a kecses, nyúlánk, lilás virágú növény hazánkban és Európa-szerte is visszaszorulóban van, védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint. Előfordulása a hagyományos extenzív módon kezelt (kaszált, legeltetett) üde, enyhén szikes vagy lápos rétekhez kötődik. Magyarországon az Alföld egyes részein (pl. Duna-Tisza köze, Mezőföld, Hortobágy, Körös-vidék) és egyes hegylábi, dombvidéki területeken elterjedt.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor egészen a 2000-es évek elejéig (mikor az E-misszió Egyesület munkatársai Geszteréd határában megtalálták egy állományát) egyetlen előfordulása sem volt ismert. Az Oláh-réten 2012 május 25-én felfedezett kis populáció tehát amellett, hogy Nyíregyházán az egyetlen ismert állomány, megyénkben is csak a második ismert lelőhely.

 

A fátyolos nőszirom elsősorban a gyepek feltörése, a vizes élőhelyek kiszáradása, valamint az intenzív gyepkezelés (műtrágyázás, felülvetés, stb.) miatt veszélyeztetett. Másodsorban – mint összes hazai nőszirom-fajunk – szépsége miatt a virágszedőknek is könnyen áldozatául eshet, holott letépve igen hamar elhervad, tehát szedése nem csupán jogszabályellenes, de teljesen értelmetlen.

 

Az Oláh-rét Természetvédelmi Területen megtalálható állomány mindössze 8 tőcsoportból áll. Az évelő fátyolos nőszirom földalatti hajtásából több tő ered, kedvezőtlen években csupán leveleket hajt, megfelelő körülmények között pedig május-júniusban 40-80 cm magas virágzó hajtásokat hoz. Egy-egy hajtáson 1-4 virág nyílik, a többi nőszirom fajhoz és a kerti fajtákhoz képest légiesen karcsú szirmokkal, melyek kékeslila színét sárgás-fehér rajzolat ékesíti.

 

Hazánkban 8 nőszirom faj él, melyek közül 6 védett, egy pedig fokozottan védett. Nyíregyházán a gyakori (nem védett) mocsári nőszirom mellett a Sóstói-erdőben fordul elő a fokozottan védett magyar nőszirom néhány példánya; illetve száz évvel ezelőtt az azóta sajnos kipusztult tarka nőszirom is itt élt. Reméljük a most fölfedezett fátyolos nőszirmot sikerül megőriznünk a jövő nemzedékei számára.

 

Az Oláh-rét természetvédelmi kezelését végző E-misszió Egyesület szakembereinek feladata közé tartozik a védett növényfajok éves rendszerességű monitorozása. Az elkövetkező évek kellemes kötelessége lesz a területről eddig ismert 6 védett növényfaj mellett a fátyolos nőszirom állapotának, mennyiségének rendszeres dokumentálása is.