Jégkocka akció az éghajlat védelméért

2014. Március 21. péntek – 10:00-17:00

Nyíregyháza, Jókai tér – Korzó Bevásárlóközpont előtt

JÉGKOCKA AKCIÓ NYÍREGYHÁZÁN

 

2014. Március 21. péntek – 10:00-17:00

Nyíregyháza, Jókai tér – Korzó Bevásárlóközpont előtt

 

Az Európai Klímaszövetség akciója szemléletesen mutat rá korunk egyik legjelentősebb környezeti problémájára az éghajlatváltozásra:

- az olvadó jégtömb figyelmeztet bennünket a globális felmelegedés hatásaira,

- a szokásosnál jóval vastagabb szigetelés pedig rávilágít, hogyan mérsékelhetjük magunk a problémát.

 

Az akció során két köbméternyi jégtömböt szigetelünk le a passzív házak hőtechnikai követelményei szerint a víz világnapjához kapcsolódó rendezvényen.

Június elején, a Környezetvédelmi Világnapon a szigetelőréteg lebontásakor választ kaphatunk felmerülő kérdéseinkre:

- Milyen teljesítményt nyújtott a szigetelés?

- Megvédte-e a jégkockát az időjárás hatásaitól?

- A jég mekkora része olvadt el?

- Maradt-e a jégből egyáltalán valami?

 

Tippeljen és nyerjen!

Az akció keretei között rendezett fogadáson – melyen megtippelheti, hogy a jégtömb mekkora része „éli” túl az akciót – bárki részt vehet. A záróeseményen értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

 

További programjaink:

  • Információs stand a klímavédelemről
  • Kiállítás és játékos bemutatók - az Outdoor Mission által bemutatott kiállítás, a modernkori vízfogyasztási szokások következtében megnövekedett vízfogyasztásra, valamint a víz, mint energia használatára hívja fel a gyerekek és a felnőttek figyelmét. A kiállítás alatt kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy megoldási javaslatokat is tegyünk, a vízfogyasztás csökkentésére.
  • Környezetbarát hulladékkezelés otthonunkba – foglalkoztató sátor
  • 15:00 – A VÍZ – előadás – Kolocsán Tünde, E-misszió Egyesület
  • 16:00 – Szalmabála építészet – előadás - Zalatnay László, Energia és Környezet Alapítvány

Az előadások helyszíne:  Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda, Korzó Bevásárlóközpont, B. épület 2. emelet

 

Szervezők: Reflex Környezetvédő Egyesület - Éghajlatvédelmi Szövetség - E-misszió Egyesület

Partnereink: Energia és Környezet Alapítvány - Korzó Bevásárlóközpont - EUROPARK Bevásárlóközpont Kft. - Outdoor Mission Kft. - Ökológiai Művelődés - Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. - Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda│Nyíregyháza

 

Mindenkit sok szeretettel várunk rendezvényünkre!!!

 

 


Szigeteljen jobban!

 

Azt EU éghajlatvédelmi csomagjának egyik célkitűzése az energiafelhasználás 20 százalékos csökkentése 2020-ig. Az unió energiafelhasználásának jelenleg mintegy 40 százalékáért az épületek felelősek. A célkitűzés része, hogy az évezed végére, közel nulla energiaigényű épületek legyenek szerte Európában. 2014-es akcióink szlogenjével szeretnénk rávilágítani, hogy a napjainkban megszokott néhány centméter vastag szigetelés kevés a megfogalmazott szándék eléréséhez. Amennyiben jobban szigeteljük épületeinket, nem csak az EU céljait segítünk elérni, de egyszerre csökkentjük jelentősen havi rezsiköltségeinket és fűtési rendszerünk környezetszennyezését.

A jégkocka akciókat a Reflex Környezetvédő Egyesület megbízásából megvalósítja az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a KEOP-6.1.0/B/11-2011-0133 „Lábbusz - éghajlatvédelmi kampány a fenntartható fogyasztási szokások erősítéséért" c. program kapcsán.