Nem szabad megépíteni Szerencsen, még a várostól keletre eső területen sem a tervezett szalmatüzelésű erőművet, egy ilyen létesítmény súlyos, negatív hatást gyakorolhat a világörökség részeként nyilvántartott Tokaj-hegyaljai borvidék kiemelkedő egyetemes értékét hordozó számos jellegzetességre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelenő lapban, az Unesco-Icomos szakértői misszió jelentésére hivatkozva - amelynek egy részlete már magyarul is elérhető a vilagorokseg.hu weboldalon - az olvasható: minden erőfeszítést meg kell tenni ezen beruházás leállítására.

A cikk egyebek mellett kitér arra: az Unesco szakértői helyszínen szerzett vizsgálódásaikra hagyatkozva azt javasolják, hogy meg kell erősíteni és javítani kell a világörökségi helyszín védelmét és kezelését. Elsősorban azért, hogy a kiemelkedő egyetemes értéket hordozó sajátosságok fenntartására irányuló célkitűzések tükröződjenek az országos és helyi terület- és településrendezési tervekben. Ez azért lényeges, hogy bármely későbbi, jelentős beavatkozást már annak korai tervezési szakaszában meg lehessen vizsgálni - írta az Észak-Magyarország.

forrás:mti/stop - 2011.02.07.


Az UNESCO - ICOMOS szakértői misszió jelentése a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínről