Békapitánynak segíthetnek a versenyző diákok
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- magyarországi Zöld Kör idén is meghirdeti 10-14 éves általános iskolás tanulók számára országos éghajlatvédelmi iskolai programját, a Klímaőrjárat vetélkedőt.

A négyfordulós megmérettetésen oknyomozás, mese- és novellaírás, valamint társasjáték tervezés során szerezhetnek hasznos ismereteket a diákok a szén-dioxid kibocsátás veszélyeiről, az egészséges, környezetbarát táplálkozásról, az energiatakarékoskodásról és a globális felmelegedésről.

„A Klímaőrjárat program célja, hogy növelje az általános iskolások ismereteit az energiafelhasználással, az energiahatékonyság és takarékosság lehetőségeivel kapcsolatban. Fontos, hogy megismerjék az energiatermelés ártalmas környezeti hatásait, valamint azt, hogy miként lehet fellépni e problémák megszüntetése érdekében” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- magyarországi Zöld Kör december 17-ig várja a 3-5 fős diákcsapatok jelentkezését. A regisztrációt követően a szervezők elektronikusan juttatják el BéKapitány, a Békahadtest visszavonult tisztjének kalandos utazásának állomásait a diákoknak. A tanulók az első forduló feladványának megoldásával segíthetnek BéKapitánynak megtalálni eltűnt unokaöccsét, BéKadétot. A második fordulóban társasjáték tervezés, a harmadikban pedig mese- és novellaírás lesz a tanulók feladata.

A játékos versengés fordulóira készített pályaműveket elektronikus úton a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldhetik el a versenyzők. A részeredmények és a végeredmény 2011. április 12-én kerül kihirdetésre. 2011. április 22-én, a Föld napján a legjobb tíz csapat egy személyes vetélkedőn mérheti össze tudását. A megmérettetés minden fordulóját sikeresen teljesítő csapatok oklevelet kapnak. A személyes vetélkedőn résztvevő csapatok pedig ajándékcsomagban részesülnek, benne a diákok által tervezett, legötletesebbnek ítélt társasjátékkal. A legjobb három csapatot további értékes és praktikus ajándékokkal jutalmazzák a szervezők.

További információ:
Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati csoportvezetője, mobil: 70/340-9142; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kis Klára programfelelős, Közép- magyarországi Zöld Kör, +361-216-7297, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Csonka Martina, kommunikációs asszisztens, Magyar Természetvédők Szövetsége, 06-70-940-5975, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A vetélkedő valamennyi anyaga letölthető: www.eghajlatriado.hu iskoláknak menüpont
A jelentkezési lap innen letölthető: http://eghajlatriado.hu/index.php/reszt-veszek
---------------------------------------------
A vetélkedő részletei:
A vetélkedő 10-14 éves diákoknak szól.
Időtartam: 2010. december 1-jétől 2011. április 22-ig

A vetélkedő menete:
A vetélkedőre 3-5 fős diákcsapatok jelentkezését várjuk a csapat fantázianévvel, az iskola megnevezésével, a csapat kapcsolattartó email- címével és telefonszámával, melyeket valamennyi forduló anyagán kötelezően fel kell tüntetni!

Az első forduló anyagát a regisztrációs lap beküldése után küldjük ki az iskoláknak. Ehhez a regisztrációs lapot a mellékletben találják.
A beérkezett és elfogadott munkákról értesítést küldünk valamennyi csapat kapcsolattartójának. A feladatlap továbbadható, sokszorosítható, valamint letölthető a www.eghajlatriado.hu/Iskolaknak oldalról!

A fordulók ütemezése:
2010. december 17. – Regisztráció határideje (regisztrációs lap beérkezésének határideje)
2011. január 28. – Az első forduló – Oknyomozás - valamennyi részfeladatának beérkezési határideje
2011. február 21. – A második forduló – Legyen saját társasjátékod! - beérkezési határideje
2011. március 16. – A harmadik forduló – Mese/novella írás beérkezési határideje
2011. április 22. – Személyes vetélkedő a Föld napján a legjobb tíz csapat részvételével

Az egyes fordulókra készített pályaműveket, a fent megadott határidőig kell beküldeni elektronikus úton a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Az anyagokat e-mail csatolmányként várjuk. A megadott határidők a pályaművek beérkezésének idejét jelentik, a határidőn túl beérkezett munkákat sajnos nem áll módunkban elfogadni! Az anyag megérkezéséről elektronikus értesítést küldünk, a részeredmények és a vetélkedő végső eredménye április 12-én kerül kihirdetésre.