Az Oroszországgal a paksi bővítés ügyében kedden megkötött megállapodás tovább erősíti hazánk energiafüggőségét, évtizedekre eladósítja az országot és veszélyezteti a lakosságot. Az érdemi társadalmi vita nélkül, puccsszerűen nyélbe ütött megállapodás ügyében a Magyar Természetvédők Szövetsége népszavazást sürget.

 

 

 

Paks2: a természetvédők népszavazást követelnek!

Budapest, 2014. január 15.: Az Oroszországgal a paksi bővítés ügyében kedden megkötött megállapodás tovább erősíti hazánk energiafüggőségét, évtizedekre eladósítja az országot és veszélyezteti a lakosságot. Az érdemi társadalmi vita nélkül, puccsszerűen nyélbe ütött megállapodás ügyében a Magyar Természetvédők Szövetsége népszavazást sürget.

Annak ellenére, hogy tavaly még a beruházás tendereztetését ígérte a kormány, Orbán Viktor kedden megállapodást kötött Putyin orosz elnökkel új paksi atomreaktorok építéséről. A hírről megdöbbenéssel értesült a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Magyarországnak az oroszországi energiaforrásoktól való függés erősítése, energiarendszerünk további központosítása helyett inkább az energiatakarékossági, energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásokat kellene támogatnia, amelyek helyi szinten biztosítanának több százezer munkahelyet -- hangsúlyozta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

A paksi bővítés ügyében megkötött megállapodás teljesen szembe megy az ország érdekeivel és a nemzetközi folyamatokkal. Miközben Japán még mindig a közel három évvel ezelőtt fukusimai nagyon súlyos nukleáris baleset következményeinek elhárításával küszködik, Németország és számos más ország az atomenergia kivezetésén dolgozik, a világ nagy részén rohamosan terjednek a szélerőművek és a napelemek, a magyar kormány a drága és veszélyes atomerőműveket erőlteti.

Érthetetlen, hogy alig két héttel azután, hogy Szlovákia felállt a tárgyalóasztaltól és nemet mondott a Roszatom atomerőmű építéssel kapcsolatos követeléseire, [1] a magyar kormány behódol Putyinnak és a Roszatomnak, s ezzel az elektromos áram árának akár 2-3 háromszoros emelkedését varrja a hazai fogyasztók nyakába [2].

Ha figyelembe vesszük azt, hogy a hírek szerint Oroszországtól 10-12 milliárd euró hitelt veszünk fel, továbbá a beruházás 20%-át hazánknak kell előteremtenie, akkor az azt jelenti, hogy legalább 15 milliárd euróba, vagyis kb. 4500 milliárd forintba fog kerülni az új atomerőmű építés. Akkor még nem is beszéltünk a tervezett költségvetés túllépéséről, ami az ilyen gigaberuházásokra jellemző (lásd 4-es metró vagy a közelmúlt finn és francia atomenergia beruházásai). Az egyéb járulékos beruházásokat is beszámítva pedig várhatóan 5000-6000 milliárd forintunkba fog kerülni a "paksi kaland", vagyis ez azt jelenti, több mint egy millió forintba kerül minden egyes magyar családnak.

Elképesztő, hogy miközben a lakosság több mint fele ellenzi az új atomerőmű építéstét, egy orosz építésű atomerőművet pedig a lakosság kétharmada ellenez [3], a miniszterelnök érdemi társadalmi vita nélkül, puccsszerűen megállapodik Paks2 megépítéséről az orosz elnökkel! Egy ilyen nagy horderejű, unokáink életére is kiható ügyben a társadalom véleményét mindenképpen figyelembe kellene venni, ezért a Magyar Természetvédők Szövetsége népszavazást sürget -- tette hozzá Farkas István.

Jegyzetek:

[1] http://praguepost.com/eu-news/34139-no-deal-on-slovak-nuclear-reactor
[2] http://humanokologia.tatk.elte.hu/wp-content/uploads/2014/01/Paks_Felsmann_osszefoglalo.pdf
http://energiaklub.hu/blog/allami-nem-allami-tamogatott-nem-tamogatott
[3] http://www.greenpeace.org/hungary/hu/hirek/hirarchivum/Ketharmad-ellenzi-a-paksi-bvitest/